NEMA RENTIRANJA SALA ZA FIZIČKO: Korona obustavila i izdavanje školskog prostora

B. Borisavljević

18. 09. 2020. u 14:45

EPIDEMIJA virusa korona stavila je "katanac" na izdavanje prostora u školama, koji je obrazovnim ustanovama bio dodatni izvor prihoda. Mesečni "minus" na računima škola, zbog privremene obustave naplate iznosi od 200.000 do 250.000 dinara, tako da za jednu školsku godinu dostiže i do dva miliona dinara.

НЕМА РЕНТИРАЊА САЛА ЗА ФИЗИЧКО: Корона обуставила и издавање школског простора

Foto: A.Stevanović

Novac, koji zarade na ime izdavanja prostora, škole ulažu u kupovinu nastavnih sredstava i drugih potrepština neophodnih za nastavu.


Najčešći "zakupci" prostora u školama su sportski klubovi, mada su u poslednje vreme dvorišta i učionice, bili interesantni i filmadžijama. Za izdavanje prostora ne postoji jedinstveni "cenovnik", već svaka škola ima svoju kalkulaciju troškova, a predloženu cenu mora da verifikuje i školski odbor.


- Fiskulturnu salu izdajemo školama odbojke, košarke, karatea, folklora - kaže Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić".


- Na godišnjem nivou, po tom osnovu, prihodujemo oko dva miliona dinara, što nam omogućava da kupimo ono što je neophodno za održavanje kvalitetne nastave. Cena zakupa fiskulturne sale iznosi 2.200 dinara po satu, dok je za svečanu salu iznos 1.100 dinara. Prostor se izdaje isključivo u periodu kada đaci nemaju nastavu. Zbog aktuelne situacije ne radi ni knjižara, ni pekara, kako se ne bi stvarala gužva i sprečilo širenje infekcije.


Zakonska procedura nalaže da, pre ulaska u proceduru javne nabavke za izdavanje prostora, škole moraju da dobiju "zeleno svetlo" od Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Sledi objavljivanje oglasa u štampanim medijima. "Pečat" na izbor klijenta mora da stavi i školski odbor. Ugovor se potpisuje za jednu školsku godinu, a javni tender se objavljuje, obično, polovinom avgusta, pre nego što počne školska godina. Korišćenje školskog prostora je moguće samo posle redovne nastave, u večernjim časovima.
- Trenutno izdajemo samo prostor za knjižaru, a od naplate zakupa dobijamo oko 10.000 dinara mesečno - kaže Jasmin Nikolovski, direktor Gimnazije "Patrijarh Pavle".

- U normalnim okolnostima, pre epidemije radila je i pekara, a škola je prihodovala oko 750.000 dinara za jednu školsku godinu. - Osim za kupovinu nastavnih sredstava, novac smo koristili i da nadomestimo zarade kolegama koji nisu u nastavnom kadru. Pošto se povećanje plata odnosi samo na nastavnike, deo zarađenog novca od izdavanja prostora odlazi na povećanje zarada tim kolegama.


Korišćenje školskog prostora za sportske aktivnosti je moguće samo posle redovne nastave, u večernjim časovima.

CENOVNIK PROMENLjIV


NA kalkulaciju troškova izdavanja utiču mnogobrojni faktori - opremljenost sale ili drugog prostora koji se izdaje, lokacija na kojoj se škola nalazi, pa je u centralnim gradskim opštinama i "kirija" veća. Takođe, cenovnik zavisi i od termina kada se treninzi održavaju, pa su oni u ranim večernjim časovima jeftiniji od kasnijih.
Prostor se izdaje na sat, a cena se kreće od 1.200 do 2.400 dinara po satu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!