GRAD PLANIRA IZMENE ZONE UZ AUTO-PUT: Kod pumpe "Zmaj" grade objekte na zelenom pojasu

M. S.

09. 09. 2020. u 15:00

ГРАД ПЛАНИРА ИЗМЕНЕ ЗОНЕ УЗ АУТО-ПУТ: Код пумпе Змај граде објекте на зеленом појасу

Foto: Printskrin

GRAD planira da u zoni auto-puta kod "Zmajeve" pumpe, koja je šumsko zemljište, prenameni u zonu komercijalnih sadržaja niske spratnosti.

Ipak, iako bi se stvorili planski osnovi da se novi objekti izgrade na ovom prostoru, u PDR se navodi da u slučaju presecanja šumskog kompleksa novim sadržajima, može doći do ugrožavanja biološkog sastava šume, pa da se stoga, šuma mora očuvati.

Predlog izmene definiše da minimalni zaštitni pojas zelenila uz trasu državnog puta A1, bude u širini od 20 metara, a da se na preostalom delu šumskog zemljišta izvrši prenamena i formira zona komercijalnih objekata.

POTENCIJAL CELINE

KAKO se navodi u PDR, Aerodrom Beograd i privredna zona Auto-put imaju gradski i republički značaj i najveći su razvojni potencijal ove celine. Zbog navedenih lokacijskih karakteristika zona je atraktivna za sadržaje komercijalnog karaktera.

U izmeni plana detaljne regulacije za područje privredne zone uz "Auto-put" u Novom Beogradu, Zemunu, Surčinu za blok 26, koji je do 21. septembra na ranom javnom uvidu u zgradi Gradske uprave, navodi se da je cilj izrade plana, stvaranje planskog osnova za realizaciju komercijalnih objekata, kao i saobraćajno i infrastrukturno opremanje lokakcije.

- Uvidom u važeći plan detaljne regulacije za područje privredne zone "Auto-put" u Novom Beogradu, Zemunu i Surčinu nalazi se u zoni za javne površine - zaštitni šumski pojas duž auto-puta Beograd- Zagreb - navodi se U PDR. - U slučaju presecanja šumskih kompleksa novim sadržajima, može doći do ugrožavanja biološkog sastava šume, kao i same retenzije, koja se mora očuvati kao šuma i ta funckija ne sme biti ugrožena, a deo retenzije koja je pod niskim rastinjem treba pošumiti. Zaštitni pojas zelenila uz auto-put je promenljive širine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dusan

09.09.2020. 18:41

Sumski pojas ima jasnu namenu od smanjenja buke i zagadjenosti, do estetike i nije slucajno postavljen uz autoput. Sumu niposto ne dirati. Samo dodatno posumljavati i ojacati sumski bedem.