U VRTIĆE DOŠLO 23.715 MALIŠANA: Popunjenost obdaništa, manje nego 2019. godine

B. Borisavljević

02. 09. 2020. u 10:30

OSIM za učenike osnovnih i srednjih škola, nova školska godina počela je mališane u obdaništima.

У ВРТИЋЕ ДОШЛО 23.715 МАЛИШАНА: Попуњеност обданишта, мање него 2019. године

Novosti

Iako je u beogradskim vrtićima više dece nego u prethodnim periodu, u grupama ih je manje u odnosu na 1. septembar prošle godine. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, prvog dana nove školske godine bilo je prisutno 23.715 dece, što je oko 40 odsto od ukupno upisanih i manje nego lane u istom periodu.

Najveće "gužve" bilo u vrtićima u Novom Beogradu, koji su "na spisku" imali 3.553 dece, slede predškolske ustanove na Zvezdari 2.533, na Čukarici sa 2.416 prisutnih mališana. Više od 2.000 najmlađih bilo je i u Zemunu - 2.217, kao i na Voždovcu - 2.170 i Rakovici. U palilulskim obdaništima prvog dana pojavilo se 1.975 dečaka i devojčica. Najmanje dece bilo je u Sopotu - 224 i Barajevu - 245.

MASKE, RUKAVICE, VIZIRI...

Sve vreme od početka rada u vrtićima su vaspitači i ostali zaposleni nosili maske, rukavice, vizire. Na samom ulazu u vrtić postavljene su dezobarijere. Kada dolaze, i roditeljima i deci se meri temperatura i dezinfikuju ruke.

Na ulazu, odnosno izlazu roditelji moraju držati fizičku distancu i nositi maske, a na snazi i sve ostale mere koje je propisao Krizni štab.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, dolaznost je i dalje manja od uobičajene, koja je prošlog septembra iznosila 66 odsto. On je istakao da je to dobro, jer roditelji pokazuju veliku odgovornost u borbi sa virusom korona. Gak navodi da su zaposleni u vrtićima uhodani, da poštuju preporuke i spremni su brzo da reaguju u slučaju pojave zaraženih.

- Predškolske ustanove su opremljene svom neophodnom zaštitnom opremom, roditelji poštuju nova pravila ponašanja prilikom dovođenja i odvođenja dece - kaže Gak. - Lepo vreme omogućava duži boravak napolju, što daje osnova za optimizam da se broj zaraženih može držati pod kontrolom. To, naravno, ne znači opuštanje, naprotiv. Mere u vrtićima nećemo ukidati dok god traje epidemija.

Zaposleni u predškolskim ustanovama, deca i roditelji već su se privikli na rad u "doba korone". Zbog epidemije, vrtići nisu radili od 16. marta do 11. maja. Nakon dva meseca prvo su pošla deca čiji su roditelji morali fizički da se vrate na posao. Od 18. maja krenuli su i mališani čiji roditelji nisu morali da donose potvrde da moraju da idu u firmu.

Iako je prošlo tačno mesec dana kako su vrtići počeli sa radom, i danas roditelji prolaze posebnu proceduru kada dovode i odvode dete iz vrtića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)