"BEOGRAĐANKA" PO NIŽOJ CENI: Nakon mesec dana grad raspisao novi oglas za otuđenje prostora u centru, iznos spušten za četiri miliona

J. D.

25. 08. 2020. u 09:11

POSLOVNI prostor u zgradi "Beograđanke", jednom od simbola prestonice, od juče se ponovo prodaje.

БЕОГРАЂАНКА ПО НИЖОЈ ЦЕНИ: Након месец дана град расписао нови оглас за отуђење простора у центру, износ спуштен за четири милиона

Beograđanka / Novosti

Posle mesec dana od prvog tendera na koji se niko od zainteresovanih kupaca nije javio, gradske vlasti su oglasile ponovnu prodaju po početnoj ceni od 16,5 miliona evra. Ovog puta u ponudi je ostala ista kvadratura od 19.000 metara poslovnog prostora, ali je za četiri miliona niža cena od prethodne, koja je iznosila 20,6 miliona evra.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja imaju sva fizička i pravna lica, a depozit za učešće iznosi 1,6 miliona evra. Prijave za javno nadmetanje za kupovinu "Beograđanke" mogu da se podnesu do 7. septembra, a javno nadmetanje zakazano je za 9. septembar. Kako se navodi u oglasu, budući kupac je u obavezi da u roku od tri godine izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji objekta u vrednosti koja ne sme biti niža od osam miliona evra.

- Kupac se mora obavezati i da neće promeniti namenu zgrade, imajući u vidu da Palata "Beograd" uživa status prethodne zaštite od 16. aprila 2018. godine i da se u evidenciji nepokretnosti pod prethodnom zaštitom nalazi od 14. aprila 2009. godine - navodi se u oglasu. - Prilikom zaključenja ugovora sa kupcem će se ugovoriti i kazna u novčanom iznosu od 10 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze, kao i da se na ime obezbeđenja za eventualno plaćanje ugovorne kazne dostavi prvoklasna bankarska garancija.

U ponudi su prostorije u suterenu, delu prizemlja i galeriji prizemlja, kao i delovi od prvog do sedmog sprata. Zatim oko 11.000 kvadrata od sedmog do 21. sprata, kao i poslovni prostor na 22, 23. i 24. spratu.

RAZLOG PRODAJE

KAKO se ranije navodilo, jedan od razloga za prodaju je i to što novac od izdavanja prostora nije dovoljan da pokrije ni troškove održavanja zgrade, koja je dosta oronula i propala. Godinama se nije ulagalo u obnovu, liftovi se teško popravljaju, zvrje prazne prostorije, u poslovnom prostoru koji se nalazi na jednoj od najboljih lokacija u gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist