LjUBLjANA DOBIJA BEOGRADSKU ULICU: Gradonačelnik Janković podržao inicijativu srpskih vlasti

Tanjug

sreda, 12. 08. 2020. u 19:37

ЉУБЉАНА ДОБИЈА БЕОГРАДСКУ УЛИЦУ: Градоначелник Јанковић подржао иницијативу српских власти

Foto: Privatna arhiva

GRADONAČELNIK Ljubljane Zoran Janković podržavo je inicijativu beogradskih vlasti da ulica u glavnom gradu Slovenije bude nazvana po srpskoj prestonici.

Predlog da ulica u Ljubljani dobije ime po Beogradu službeno je u utorak uputio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, javlja slovenačka agencija STA.

Vesić je rekao kako je dugo postojala Ljubljanska ulica u Beogradu, ali da veruje da imenovanje ulica treba da sledi princip reciprociteta. Uveren je da će Ljubljana, grad pobratim Beograda, dobiti ulicu sa imenom po glavnom gradu Srbije u znak međusobnog poštovanja dva grada.

Upitani za komentar, ljubljanske gradske vlasti su navele da se gradonačelnik zalaže za inicijativu, ali odluku o tom pitanju donosi gradsko veće.

S obzirom da takav postupak uključuje obavezno javno iznošenje predloga kako je to propisano zakonom i traje oko pet do šest meseci, mogalo bi biti okončano početkom 2021. godine.

Ljubljanske vlasti ističju odličnu saradnju dva grad, kao i zalaganje Beograda za podizanje spomenika slovenačkom lingvisti Jerneju Kopitaru (1780-1844), očekivano ove godine, nakon što je Ljubljana otkrila statuu njegovog srpskog kolege Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864) 2016. godine.

Ljubljana ima nekoliko ulica nazvanih po gradovima u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Zagreb, Karlovac, Novi Sad, Skoplje i Prištinu.

Beograd ima ulice sa nazivima glavnog grada Slovenije, Bleda, Celja i Maribora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

I opet Jugosloveni

13.08.2020. 12:49

"...Ljubljana ima nekoliko ulica nazvanih po gradovima u bivšoj Jugoslaviji, uključujući Zagreb, Karlovac, Novi Sad, Skoplje i Prištinu....". Pa dobro dokle više? Pa šta nas briga koliko Ljubljana ima ulica nazvanih po gradovima Hrvatske, Makedonije i sl. Pa ovaj tekst je o odnosu Srbije (Beograda) i Slovenije (Ljubljana). Halo jugosloveni, ta zemlja NE POSTOJI. Pokušajmo da uredimo Srbiju, da ostavimo deci normalnu zemlju. Dosta više sa tekstovima o bivšoj braći.