POLA KIRIJE ZA JUL I AVGUST: Ugostiteljima omogućen jeftiniji zakup lokala

M. STANOJKOVIĆ

28. 07. 2020. u 15:11

NAKON pogodnosti za plaćanje lokala na rate ili sa umanjenjem, koje su ugostitelji, kako bi prebrodili krizu, dobili tokom vanrednog stanja, Grad je pripremio nove olakšice.

ПОЛА КИРИЈЕ ЗА ЈУЛ И АВГУСТ: Угоститељима омогућен јефтинији закуп локала

Foto K. Mihajlović

Svim zakupcima poslovnog prostora u vlasništvu Grada za ugostiteljsku ili kinematografsku delatnost za jul i avgust biće odobren popust u iznosu od 50 odsto. Ipak, od sledeće godine zakupce gradskih lokala čeka poskupljenje u iznosu od 1,8 odsto.

Kako se navodi u odluci koju će u četvrtak usvojiti odbornici Skupštine grada, razlozi za donošenje ove odluke su: na teritoriji Beograda je vanredna situacija i zbog toga određenom broju zakupaca onemogućen rad ili otežano poslovanje.
- Usled mere Vlade, ograničeni su i radno vreme i broj ljudi u zatvorenom prostoru, pa je otežano obavljanje poslovne delatnosti - stoji u odluci. - Grad će ispostaviti fakture za period jul-avgust sa odobrenim popustom od 50 odsto.
Ipak, nakon što prebrode ovu krizu poslovanja nastalu usled pandemije virusa korona, zakupci poslovnog prostora će morati da izdvoje veću svotu novca za lokal za narednu godinu. Mesečni najam lokala za ugostiteljske usluge u ekstrazoni će plaćati 1.228 dinara, dok će za prvu izdvajati 1.026 dinara.

ISPLATA NA NEKOLIKO RATA

POČETKOM aprila Grad je doneo odluku da se ne naplaćuje poslovni postor dok traje vanredno stanje, jer je bila zaustavljena privredna aktivnost. Zakupci su nakon ukidanja vanrednog stanja dobili mogućnost da se izjasne kako žele da namire dugovanja. Imali su dve opcije - da celo dugovanje isplate do 31. decembra uz popust od 50 odsto, ili da celokupan iznos iz tog perioda plate tokom 2021. godine na 12 rata.

Najvišu cenu će, kao i do sada, plaćati zakupci u lokalima u kojima su kladionice i druge igre na sreću - umesto 1.398 dinara, biće 1.452 dinara. Uvećanje cena je neznatno, odnosno svega 54 dinara, na primer, ukoliko je zakupac za lokal od 40 kvadrata za kladionicu izdvajao 55.920 dinara, sa poskupljenjem, lokal će ga mesečno koštati 58.080 dinara.

Zanatlije će umesto 939 dinara za mesečnu rentu davati 975 dinara po kvadratu. Za hostele će zakupci plaćati u ekstrazoni 1.117 dinara mesečno po kvadratnom metru, a za hotele 1.283 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)