KROZ CARA DUŠANA DO SEPTEMBRA: Iako je smanjen broj radnika, radovi napreduju predviđenom dinamikom

Šćepan Marović

20. 07. 2020. u 10:15

POSLE skoro mesec dana od početka obnove dela Ulice cara Dušana radovi od Francuske do Ulice kralja Petra odvijaju se utvrđenom dinamikom, ali sa smanjenim brojem radnika.

КРОЗ ЦАРА ДУШАНА ДО СЕПТЕМБРА: Иако је смањен број радника, радови напредују предвиђеном динамиком

Foto: V. Danilov

Temperature neimarima idu naruku, a deo dorćolske saobraćajnice od Džordža Vašingtona do Kralja Petra za automobilski saobraćaj trebalo bi da bude pušten početkom septembra. Raskrsnica Francuske i Cara Dušana biće gotova za desetak dana.

Reporteri "Novosti" su na delu ulice Cara Dušana koja se trenutno uređuje zatekli pedesetak radnika, ali i nekoliko vozila mehanizacije koji su radili na raskopavanju ove prometne saobraćajnice. U toku je postavljanje vodovodnih i kanalizacionih cevi, ali i cevi kroz koje će se provući rasveta i telekomunikacije. Pored toga, radi se na popločavanju trotoara granitnim pločama, istim kao i na ranije uređenim saobraćajnicama. Zbog bojazni da će se završetak radova prolongirati, a poučen iskustvom od rekonstrukcije prethodne tri ulice, izvođač je odlučio da oni krenu deset dana pre predviđenog zvaničnog početka.

- Rok za završetak prve polovine Ulice cara Dušana od Francuske do Kralja Petra ostaje početak septembra i uveren sam da će "Energoprojekt" kao glavni izvođač radova to ispoštovati - ističe, za "Novosti", glavni gradski urbanista Marko Stojčić. - Za desetak dana, najkasnije dve nedelje i raskrsnica Francuske i Cara Dušana biće prohodna za saobraćaj. Raskrsnicu sa Dobračinoj nećemo zatvarati, jer je ona bitna za protok trolejbuskog saobraćaja. Kada se završi zatrpavanje ulice, krenuće i asfalterski radovi. Kašnjenja ne bi trebalo da bude ni u izvođenju radova na trotoarima, možda minimalno. Po završetku dela ulice do Kralja Petra krenuće se sa radovima sve do Tadeuša Košćuška, kada će konačno i tramvajski saobraćaj biti vraćen na staru trasu.

Foto: V. Danilov

Kako su za naš list rekli neimari koji rade na uređenju jedne od najbitnijih dorćolskih saobraćajnica, za sada nisu imali slučaj zaraze virusom korona.

Trotoari u Džordža Vašingtona posle nekoliko probijenih rokova konačno se završavaju, ostalo je svega nekoliko manjih segmenata koji će u narednim danima biti urađeni. U tom delu ostalo je još uređenje skvera na uglu Palmotićeve, Hilandarske i Džordža Vašingtona, koje je počelo da se radi pre manje od mesec dana. Posle projekta koji je menjan zbog podzemnih instalacija, neimari su konačno zaposeli ovaj deo Dorćola i krenuli za uređenjem budućeg urbanog džepa.

- Po planu ovde će se nalaziti tri platoa popločana kamenom - kažu izvođači radova. - Palmotićeva i Hilandarska ulica zadržaće svoju funkciju, samo će biti neznatno pomerene u levu stranu. Trenutno se betonira i priprema ploča za ugradnju kamenih kocki, rade se žardinjere i rasveta. Radiće se i deo platoa sa druge strane ulice, koji je dosta manji od ovog i sav posao trebalo bi da bude završen prvih dana septembra. Ovde je prisutno osam radnika i za sada sve ide po planu.

Radovi na uređenju četiri bulevara - Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana počeli su 15. juna 2019. godine i trebalo je da budu gotovi za šest meseci. Završetak uređenja prolongiran je nebrojeno puta, radnici su se susretali sa brojnim poteškoćama, a stanari ovog dela Dorćola često negodovali jer pored raskopanih trotoara ne mogu doći do svojih domova. Kompletan završetak po sadašnjem stanju na terenu teško je očekivati pre kraja 2020. godine.

Foto: VN

Marko Stojčić

OSTALE DVE FAZE

REKONSTRUKCIJA Ulice cara Dušana od Francuske do Kralja Petra predstavlja petu fazu velikog projekta uređenja najznačajnijih dorćolskih saobraćajnica, dok je šesta i poslednja faza deo od Kralja Petra do Tadeuša Košćuška. U poslednja dva segmenta biće uređene i tri raskrsnice Cara Dušana - Francuska, Cara Dušana - Dobračina i Cara Dušana - Kralja Petra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju