MUKE PORODICA KOD BARAJEVA: Septička jama izliva se osam godina

Novosti online

16. 07. 2020. u 13:25

SEDAM porodica iz sela Veliki Borak na teritoriji opštine Barajevo već osam godina trpe neprijatne mirise i otpadne vode koje se izlivaju iz septičke jame Doma za smeštaj odraslih i starih lica "Ivanović" u njihovom neposrednom komšiluku.

МУКЕ ПОРОДИЦА КОД БАРАЈЕВА: Септичка јама излива се осам година

Novosti

Dok oni tvrde da se iz Doma nezakonito ispuštaju fekalije koje se slivaju niz njihova dvorišta, vlasnik Aleksandar Ivanović negira ove navode. Komunalna inspekcija Opštine Barajevo ipak je predmet prosledila sudiji za prekršaje.

Kako su nam ispričali meštani Ulice Šeste ličke divizije, iz Doma se noću ispumpava sadržaj septičke jame, i to svakodnevno pomalo. Tri domaćinstva imaju muku sa vodom koja se sliva niz njihova dvorišta, a još četiri tokom letnjih dana ne mogu da "žive" od nesnosnog smrada.

- Po zakonu, jama bi trebala da bude udaljena od međe minimum tri metra, a jedna se nalazi na metar i po od komšijinog dvorošta. Tokom osam godina obraćali smo se velikom broju ministarstava, upućivali smo apele i gradonačelniku, a veliki broj zahteva da se reši problem uputili smo i Opštini Barajevo - ispričao je za "Novosti" žitelj ove ulice, čije su ime i prezime poznati redakciji. - Odgovore nismo dobili niti su imali sluha za naše probleme. Jedino je na teren izašla opštinska komunalna inspekcija.

Vlasnik doma "Ivanović", Aleksandar Ivanović, nasuprot komšiji, ispričao nam je da se kanalizacija izliva samo kada padaju obilne kiše.

- Opštinska komunalna i republička ekološka inspekcija naložili su nam da uradimo vodonepropusnu septičku jamu, što smo i učinili. Kod nas je trenutno smeštena 21 osoba. Na svakih 15 dana dolazi nam JKP "10. oktobar" i prazni jamu, a kao dokaz imamo priznanice. Ukoliko se jama napuni do zakazanog dolaska JKP, mi angažujemo privatnike koji obave taj posao. Naš rad osim komunalne, kontroliše veliki broj inspekcija - ispričao nam je Ivanović.

Uvidom u dokumentaciju koju su reporterima "Novosti" dostavali žitelji Velikog Borka, vidi se da je komunalna inspekcija izdala vlasniku prekršajni nalog od 150.000 dinara 2019. godine, kada je utvrđeno da Dom za smeštaj odraslih i starih lica "Ivanović" nije postupio po merama koje mu je inspektor propisao, a to je da otpadne vode ne sme da izliva na tuđe posede.

- Taj problem postoji već nekoliko godina, mi smo preduzeli sve mere, izašli smo na teren prošle godine nakon što su nas građani alarmirali. Predmet je prosleđen sudiji za prekršaje, ali šta se trenutno dešava sa njim, nismo u toku - ispričala nam je Marija Lazović, komunalna inspektorka u GO Barajevo.

 
ZAGAĐENO ZEMLjIŠTE

MEŠTANI iz Šeste ličke divizije zabrinuti su i za voće i povrće koje gaje u svojim baštama, pa tako mnogi od njih ni ne jedu plodove iz voćnjaka.

- Evo već nekoliko godina nismo pojeli krušku i jabuku sa drveća koje gajimo u dvorištu. Tokom svih ovih godina toliko fekalne vode je teklo tuda da ne smemo da pojedemo ništa od onoga što smo odavno zasadili - ispričao nam je jedan od komšija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna