TENDER STOPIRAN POSLE JEDNOG DANA: Evo zašto je odložena kupovina 25 tramvaja za Beograd

Š.M.

25. 05. 2024. u 16:03

TENDER za kupovinu 25 tramvaja za potrebe javnog prevoza je svega dan od raspisivanja ponovo suspendovan!

ТЕНДЕР СТОПИРАН ПОСЛЕ ЈЕДНОГ ДАНА: Ево зашто је одложена куповина 25 трамваја за Београд

Foto: Arhiva

Kao i prvi put početkom maja, razlog za suspenziju je zaštita prava.Zbog toga će rok za podnošenje i otvaranje ponuda ponovo biti pomeren, a zasad se ne zna koliko. Prilikom poslednjeg pokretanja tendera u četvrtak, kao novi rok za dostavljanje ponuda zainteresovanih bio je 27. maj u 8.30. Pre prve suspenzije tendera, koji je objavljen 11. aprila, rok za ponude bio je 7. maj.

Ovakav razvoj događaja u vezi sa tenderom nije toliko iznenađenje ako se zna da su potencijalni ponuđači postavili neuobičajeno veliki broj pitanja u vezi sa javnim pozivom i detaljima u njemu, što su uradili i u drugom pokušaju. Najuočljivije primedbe tiču se kratkih rokova, i kada je reč o dostavljanju ponuda, ali i isporuci vozila.

Najava 125 vozila

GRADSKI čelnici tokom ove godine najavljuju potpunu obnovu voznog parka, odnosno kupovinu 700 autobusa i 125 tramvaja. Tender za prvih 150 autobusa je raspisan, do kraja juna najavljen je novi za još toliko, dok se od privatnih prevoznika koji preuzmu poteze "300" i "700" očekuje da na ulice izađu sa još 400 novih vozila.

Osim toga, primedba je bila i to što je tenderskom dokumentacijom predviđeno da rok za dostavu prvih vozila, minimum dva, ne sme biti duži od 18 meseci od zaključenja ugovora, a rok za isporuku svih ostalih vozila ne može biti duži od 15 meseci računajući od dana prijema pisanog zahteva naručioca. Potencijalni ponuđači ukazali su da je standardni rok isporuke od 30 do 36 meseci, jer se pretpostavlja da će svaki naručilac tražiti vozila koja su po nečemu specifična, i za čiju proizvodnju će trebati određeno vreme.

Određene primedbe odnose se i na traženu masu vozila, širinu vrata, na broj obrtnih postolja...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)