BIĆE OPET OSVETLJENO KA PUPINU: U planu pokretanje tendera za obnovu pokradenih trafostanica

A. Z. K.

13. 03. 2024. u 17:30

SEVERNA tangenta, odnosno obilaznica oko Beograda i pristupna saobraćajnica ka Pupinovom mostu, u mraku su već više od godinu dana.

БИЋЕ ОПЕТ  ОСВЕТЉЕНО КА ПУПИНУ: У плану покретање тендера за обнову покрадених трафостаница

Foto: Zoran Jovanovic

Problem je pojavio kada su lopovi obili 10 od 11 trafostanica iz kojih su se napajale svetiljke koje su osvetljavale deonicu. U planu Direkcije za gradsko građevinsko zemljište je da se u toku ove godine pokrene javna nabavka za sanaciju trafoa koji su bili na meti neodgovornih građana.

Krade se oprema iz stanica, Foto Tanjug

Tekst potpisa

Krajem 2022. godine pojedini delovi obilaznice ostali su neosvetljeni, jer su lopovi obili trafostanice i uzeli delove. Otkad se to dogodilo, ništa se nije promenilo. Vozači često izbegavaju vožnju ovim putem jer je veći deo Severne tangente u mrklom mraku. Kad su vremenski uslovi loši, pada kiša ili ima magle, kretanje postaje veoma opasno. Na ovom putu koji spaja Pupinov most i Pančevački put, bilo je postavljeno 11 trafostanica iz kojih su se napajale svetiljke.

Vrednost na crnom tržištu

NA crnom tržištu veliku vrednost ima ulje iz trafoa, bakarni nosači elektroinstalacija i metalna stolarija. Pretpostavlja se i da krađe nisu izvedene samo zbog sekundarnih sirovina, već i zbog ponovne ugradnje opreme u nelegalne trafostanice.

Nadležni su se više puta u prethodnih devet godina susretali sa obijanjima trafostanica, ali nakon sanacije, lopovi su ponovo dolazili.

- Od puštanja u rad Severne tangente sa Pupinovim mostom 2015. godine, više puta je dolazilo do obijanja i krađe u trafostanicama. Mi smo sprovodili postupke javnih nabavki kako bi ih sredili - rekli su za "Novosti" u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju. - Planirano je da bude pokrenuta još jedna javna nabavka za sanaciju trafostanica na Severnoj tangenti. Ova nabavka planirana je u sklopu programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2024. godinu, koji je usvojio Privremeni organ Grada Beograda.

Kako su nam u Direkciji objasnili, poharu sigurno sprovode kvalifikovane osobe, jer iako su se krađe dešavale nekoliko puta nije zabeleženo da je iko bio povređen od strujnog udara. Laici sigurno ne bi mogli da se upuste u ovakvu krađu bez neophodnog predznanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave