PETI TENDER ZA ODVOD U KRNJAČI: Grad Beograd raspisao konkurs za izgradnju kanalizacione mreže na levoj obali Dunava

S.V.

28. 02. 2024. u 15:00

OD OBEĆANjA da će žitelji leve obale Dunava dobiti kanalizaciju prošlo je gotovo pet godina, a za to vreme tražili su se izvođači radova, tenderi su produžavani ali radovi nisu daleko odmakli.

ПЕТИ ТЕНДЕР ЗА ОДВОД У КРЊАЧИ: Град Београд расписао конкурс за изградњу канализационе мреже на левој обали Дунава

Foto P. Milošević

Posle gotovo dve godine pauze, Grad Beograd raspisao je tender za projektovanje i izgradnju primarne i sekundarne kanalizacione mreže u naseljima Kotež, Krnjača i Borča. Ponuđači mogu da se jave do 24. maja.

Kako je navedeno u dokumentaciji, cilj projekta je da unapredi odvod otpadnih voda stanovništu na levoj obali Dunava. Prošli tender za gradnju 80 kilometara kanalizacione mreže raspisan je u martu 2022. godine i od tada je bio produžavan čak četiri puta, jer nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Radovi treba da obuhvate projektovanje i izgradnju primarne i sekundarne kanalizacije u ovim palilulskim naseljima i sistem za prikupljanje otpadnih voda u Krnjači, koji bi bio podeljen na pet servisnih zona. Gradili bi se i priključci za korisničku podršku, rekonstruisala bi se kanalizaciona crpna stanica u Kotežu i projektovala bi se glavna kanalizacija od Koteža do postojeće mreže na Zrenjaninskom putu. Isto to bi bilo urađeno i u Borči.

Ovaj posao, kako je procenjeno u tenderu, trajao bi četiri godine i dva meseca, dok se vrednost posla ne navodi.

Usluge i radovi koji se potražuju ovom javnom nabavkom treba da budu finansirani iz kredita od 35 miliona evra koji je Evropska investiciona banka (EIB) još 2019. godine stavila na raspolaganje Gradu Beogradu. Iako je kredit za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava obezbeđen još pre pet godina, novac do sada nije korišćen, jer, da bi Grad mogao da uzme sredstva iz kredita, prvo mora da završi proceduru javne nabavke za potrebne radove, te da potpiše ugovore o tim radovima i završi procedure oko eksproprijacije zemljišta.

Poplava 2019. godine

U JUNU 2019. godine je u toku jedne noći pala toliko jaka kiša koja je napravila poplavu i potopila veći deo naselja na levoj obali Dunava. Situacija je bila toliko alarmantna da je ugrožene Beograđane posetio i predsednik Aleksandar Vučić, koji je najavio da će se ovaj problem što pre rešiti u saradnji sa E

Žitelji leve obale Dunava decenijama muče muku sa nedostatkom kanalizacije, a najviše problema imaju kada su obilnije padavine, te im ulice, podrumi i dvorišta budu poplavljeni.

Kako je krajem oktobra rekao predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić, žalbe građana utiču na ceo proces i odlažu početak radova. On je dodao da je Grad pronašao načine i rešenja za čišćenje i pražnjenje kanala dok se ne izgradi kanalizaciona mreža.

- To je problem jer se skuplja voda, oseća se neprijatan miris i zaista se živi u lošim uslovima, naročito kada se podigne nivo podzemnih voda u Krnjači - zaključio je Šapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave