ZA NEDELJU DANA PREHLAĐENIH 4.000 VIŠE: Od akutnih respiratornih infekcija prošle sedmice obolelo 18.939 građana

B.B.

07. 02. 2024. u 11:47

POMOĆ lekara zbog akutnih respiratornih infekcija (ARI) je, od 29. januara do 4. februara, potražilo 3.737 Beograđana više nego nedelju pre.

ЗА НЕДЕЉУ ДАНА ПРЕХЛАЂЕНИХ 4.000 ВИШЕ: Од акутних респираторних инфекција прошле седмице оболело 18.939 грађана

Foto Shutterstock

 Broj obolelih od gripa i oboljenja sličnih gripu, tokom prošle nedelje, povećan je za 38,8 odsto, a od ARI za 24,6 odsto, navodi se u izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje. Statistika pokazuje da je zdravstvene ustanove posetilo 18.939 građana sa simptomima prehlade, kao i 877 gripoznih.

Da je povratak đaka u školske klupe, već po pravilu, doprineo širenju virusa govori i podatak da je najviše obolelih od respiratornih infekcija u školskom uzrastu od 5 do 19 godina - 38,2 odsto, sledi radno sposobno stanovništvo - 35,7 odsto i deca do četiri godine. Među školarcima i decom vrtićkog uzrasta se beleži najveći porast novih slučajeva.

PRESEK

PRESEK epidemiološke situacije radi se na osnovu izveštaja zdravstvenih ustanova - domova zdravlja, iz Zavoda za zaštitu studenata, Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika ŽTP i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika MUP.

Slična je situacija i kod gripa, pa su deca i mladi na udaru. Tokom prošle nedelje u 90 uzorka je potvrđeno prisustvo virusa gripa i to u 56 briseva A (H3), u 29 - A (H1) i u pet slučajeva virus gripa A netipiziran.

- Najefikasnija mera prevencije gripa je vakcinacija i preporučuje se svim osobama koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija. Zaštita se stvara za dve-tri nedelje od dobijanja cepiva, a može se primiti u bilo koje vreme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju - kažu u GZJZ.

Opšte mere prevencije obuhvataju izbegavanje bliskih kontakta sa obolelim osobama, redovno pranje ruku uz izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provetravanje prostorija. Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumeva adekvatan režim rada i odmora i ishranu bogatu vitaminima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)