OTROVOM ZA PSE, UGROŽAVAJU LJUDE: Često se baca kontaminirana hrana po parkovima koja je namenjena životinjama

A. Z. K.

06. 02. 2024. u 13:46

BACANjE otrovane hrane u prestoničkim parkovima i ulicama nažalost, nije neuobičajena slika.

ОТРОВОМ ЗА ПСЕ,  УГРОЖАВАЈУ ЉУДЕ:  Често се баца контаминирана храна по парковима која је намењена животињама

Foto M. Koković

Pojedini neodgovorni Beograđani misle da je ovo način da se smanji broj nevlasničkih pasa na ulicama. Međutim, na ovaj način ne ugrožavaju samo životinje, već i ljude, a ponajviše mališane koji se igraju u parkovima.

Prethodnih dana na društvenim mrežama širila se fotografija na kojoj je gomila očišćenih pilećih glava na trotoaru i uginula mačka. Ovaj nemili prizor uslikan je na Vračaru. Autor fotografije upozorio je građane da su nepoznate osobe otrovane ostatke bacile u Sazonovoj, Metohijskoj i Vidovdanskoj ulici. Iako smo juče prosledili pitanja opštinskoj Komunalnoj inspekciji, koja je nadležna, odgovor nismo dobili do zaključenja ovog broja.

Problem na Voždovcu

PRE godinu i po dana, pileće glave, nožice i iznutrice skoro svakodnevno su se pojavljivale na parkingu ispred zgrada u Ulici Radovana Simića Cige na Voždovcu. Ovo je trajalo skoro godinu dana, voždovačka komunalna inspekcija ustanovila je da su ovo radila dvojica muškaraca. Oni su nekoliko meseci u mesari kupovali pileće glave, nožice i iznutrice, pakovali ih u automobil i razbacivali od Novog Beograda do Voždovca, kako bi nahranili ulične pse i mačke.

Prema rečima veterinara Dragutina Smoljanovića, za pojedine medije, životinjski leševi i delovi životinja opasni su sami po sebi, a kamoli kada još na sebi imaju otrov.

- Kada građani pronađu životinjske ostatke, ne treba da ih dodiruju. Pojedini otrovi veoma brzo izazivaju smrt životinja. Neophodno je obratiti se veterinaru, ali i sami vlasnici mogu da izazovu povraćanje kod ljubimaca i tako ih spasu. Postoje dva načina, prvi je da životinjama daju troprocentni hidrogen ili senf pomešan sa mlakom vodom - rekao je Smoljanović.

Prema rečima stručnjaka, nisu samo životinje ugrožene već i mališani koji dođu u kontakt sa ovim otrovima. Ono što je olakšavajuća okolnost je to što su oni obično fluoroscentnih i upadljivih boja, pa ih građani mogu lako primetiti. Savet je da se ovo prijavi policiji, koja će uzeti uzorke, odraditi toksikološke nalaze, ali i istražiti ko je počinilac. Upozorenja koja građani dele na društvenim mrežama takođe su dobar način da se vlasnicima pasa skrene pažnja na opasnost.

Pre par dana na Kosmaju i u Mladenovcu uginulo je nekoliko pasa jer su pojeli kobasice koje su na sebi imale kreozan. Ovo je pesticid koji je zabranjen i nema ga u slobodnoj prodaji. Ovaj otrov izuzetno je jak i za njega nema protivotrova, a izaziva smrt posle samo par sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti