FOTOGRAFA NEMA U LISTI ŽELJA: Posle 35 godina u planu upisa u srednju školu nema jednog od najpopularnijih profila

B. Borisavljević

23. 01. 2024. u 13:44

POSLE 35 godina, mali maturanti u listi želja za upis u srednje škole, neće moći da upišu obrazovni profil - fotograf. Naime, planom upisa Ministarstva prosvete, u školskoj 2024/25. godini nije predviđen prijem nove generacije učenika.

ФОТОГРАФА НЕМА У ЛИСТИ ЖЕЉА: После 35 година у плану уписа у средњу школу нема једног од најпопуларнијих профила

Grafička škola/Miloš Bukumira, Foto M. Anđela

 Iako je ovo bio jedan od najtraženijih profila u Grafičko-medijskoj školi, a đaci praktično znanje sticali u nedavno renoviranom najmodernijem foto-studiju, nadležni su odlučili da nema upisa.

Prema rečima Miloša Bukumire, direktora Grafičko-medijske škole, potrebno je hitno preduzeti mere radi ispravljanja propusta koji može ozbiljno da naškodi srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji, kao i privredi kojoj su neophodni ovi kadrovi. On ističe da je, ove godine, u tri škole u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, trebalo da se upiše 112 kreativnih učenika koji bi hteli da im fotografija bude životni poziv.

STANDARDIZACIJA

Osim Grafičko-medijske škole iz Beograda koja je planirala da upiše dva odeljenja ovog obrazovnog profila, po jedno odeljenje planiraju da upišu Politehnička škola iz Subotice i Tehnička škola Mileva Marić Anštajn iz Novog Sada.

- Ove tri škola su uputile i predlog za izradu standarda kvalifikacije za obrazovni profil Tehničar fotografije Agenciji za kvalifikacije, iako je to bila obaveza i dužnost Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja - kaže Bukumira. - Za formulisanja ovog standarda kvalifikacije postoji široka podrška svih socijalnih partnera i istaknutih međunarodno priznatih fotografa, koji su spremni da zajedno sa školom rade na standardima i planu nastave i učenja.

- To pravo im je uskraćeno, a znanja i veštine koja su trebali da steknu nenadoknadivo izgubljene - ističe Bukumira. - Fotograf je profesionalac čije je zanimanje vrlo kompleksno. Samo oko rasvete se možemo baviti proučavanjem koje će trajati godinama (vrsta prirodnog osvetljenja, veštačka rasveta, rasvetna tela i modifikatori, toplina i boja svetla, blic...). Oko objektiva i tipova, kao i sočiva koja se koriste i u kojim okolnostima, kakva se distorzija javlja, teme su za posebnu nauku. Svaka profesionalna fotografija iziskuje vreme i pripremu odgovarajuće opreme i svaka je na svoj način kompleksan projekat koji zahteva ozbiljno poznavanje struke.

Bukumira navodi da je profesionalno bavljenje fotografijom vrlo komleksno i zahteva sveobuhvatno razvijanje talenta, znanja i veštine kod učenika.

- Samo laik i potpuna neznalica može misliti da je za profesionalnu fotografiju dovoljno kliknuti dugme na aparatu - naglašava Bukumira. - Bez fotografa u srednjem obrazovanju imamo ozbiljan problem sa kadrom u kompanijama koje se bave medijima. Neupisivanje ovog obrazovnog profila bio bi ozbiljan propust, jer se radi o zanimanju koje je nužno u kreativnoj industriji koja beleži veliki rast u udelu BDP-a Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024