LAGANO BLEDI SJAJ KNEZ MIHAILOVE: Najvažnije manifestacije se već duže vreme iz centra preselile na druge lokacije (FOTO)

A. Z. K.

19. 01. 2024. u 21:32

KNEZ Mihailova ulica i okolina kao da više ne sijaju starim sjajem.

ЛАГАНО БЛЕДИ СЈАЈ  КНЕЗ МИХАИЛОВЕ: Најважније манифестације се већ дуже време из центра преселиле на друге локације (ФОТО)

Foto: Zoran Jovanovic

Prazni lokali i pohabane kocke šetališta nisu baš slika koja bi trebalo da krasi glavnu gradsku štraftu. Polako se i gradska dešavanja sele na neke druge lokacije u gradu. Međutim, ima dana kada je centralna prestonička ulica puna Beograđana i turista, pa se pomalo i vrati onaj stari duh u glavni grad.

Oni koji se sa Terazija upute ka Kalemegdanu mogu da vide lokal naspram likovne galerije Kulturnog centra Beograda koji već duže vreme tavori napušten. Izlog je oblepljen posterima, a ne stiče se utisak da bi ovaj prostor mogao da dobije neku novu namenu. I nije ovaj lokal usamljen u Knezu, na svakom koraku su prazni lokali. Mnogo je kvadrata u ovom delu grada vraćeno u postupku restitucije, ima vlasnika koji svoje lokale izdaju po visokim cenama i ne pristaju na kompromise pa tako gube novac, ali se na ovaj način gubi i duh grada.

Lokali u centru grada često zahtevaju i renoviranje, promenu instalacija, izmene enterijera i eksterijera. Mada često vlasnici nisu spremni ni da ulože novac u lokale.

- Vlasnicima lokala je sve teže da izađu na kraj sa ogromnim dažbinama - rekao je pre par meseci za "Novosti" Dragoljub Rajić, izvršni direktor Mreže za poslovnu podršku. - Sve će biti više lokala koji će se zatvarati. Firme, koje imaju po više radnji, zadržaće samo jednu na mestu gde je veliki promet.

Izvesno je da će, ako ne dođe do nekih drastičnih promena, u centru grada ostati samo lokali koji su neophodni za opsluživanje turista. Ponekada Knez Mihailova deluje samo kao putanja koja vodi do glavne gradske turističke atrakcije - Kalemegdana.

Tokom poslednje decenije masovno su počeli da se otvaraju tržni centri i kako godine prolaze ova mesta sve su popularnija među Beograđanima. Kao neki od razloga masovnih odlazaka u velike trgovinske objekte su parking, zatvoren prostor pa posetioci ne mare za vremenske uslove i mnogobrojne radnje na jednom mestu.

Pojedini Beograđani tiho pate i za manifestacijama koje se izmeštaju iz centra Beograda na druge lokacije.

Popravljali ploče prošle godine

NIJE retkost i da su kocke u Knez Mihailovoj ulici odvaljene, pa Beograđani i gosti prestonice kroz glavnu gradsku štraftu moraju da prolaze pažljivo.

- U toku prošle godine rađene su popravke u celoj zoni Knez Mihailove ulice, a naročito u ulicama Maršala Birjuzova, Cara Lazara, Uskočka, Knez Mihailova, Čika Ljubina. Mestimične popravke vrše se čim se uoče denivelacije granitnih ploča - rekli su JP "Putevi Beograda".

- Mnogo volim novogodišnje praznike i taj duh koji zavlada gradom. Iskreno sam se razočarala kada sam videla da je ove godine samo par kućica bilo raspoređeno po Trgu republike, sve je nekako bilo skromno. Glavni gradski događaji već neko vreme premeštaju se u novoizgrađeni deo Beograda pored Save. Deluje mi kao da se centar namerno izmešta, a znam dosta ljudi koji zbog toga ne žele da odlaze tamo. Ima mnogo nas koji volimo naš centar - rekla je za "Novosti" Milica Lj.

U Turističkoj organizaciji Beograda (TOB) na pitanja "Novosti" kako bi ponuda u centru grada mogla da se unapredi rekli su nam da postoji ideja da se poveća broj događaja koji bi vratili duh grada u središte Beograda.

- Mi organizujemo i dajemo podršku u organizovanju manifestacija, koje su prepoznate da imaju kapacitet da privuku domaće ali i strane turiste. Veliki broj takvih manifestacija se održava upravo u Knez Mihailovoj ulici, za šta postoji inicijativa da ih bude još više na godišnjem nivou. To bi moglo da doprinese opštem ambijentu i atmosferi grada, obogatilo bi turističku ponudu i skrnulo bi pažnju na važnost uređenja centralne ambijentalne celine - rekli su u TOB.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)