TRAŽENE OBUKE ZA PEKARE I STOLARE: Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje brojne tečajeve

B. Borisavljević

16. 01. 2024. u 10:56

IAKO su klupe u srednjim stručnim školama koje obrazuju zanatlije godinama prazne, prošle godine na obukama Nacionalne službe za zapošljavanja - filijale u Beogradu, polaznici su se najviše "školovali" za poslove pomoćnika kuvara i auto-mehaničara, pekara, stolara.

ТРАЖЕНЕ ОБУКЕ ЗА ПЕКАРЕ И СТОЛАРЕ: Национална служба за запошљавање организује бројне течајеве

Foto A. Stevanović

 Reč je o merama aktivne politike zapošljavanja, kroz radno angažovanje ili zasnivanje radnog odnosa kod poslodavaca i osposobljavanje kandidata za obavljanje konkretnih poslova.

Kako navode u NSZ, obuka traje tri meseca i to kroz rad i sticanje praktičnih znanja i veština, uz neposredno prisustvo mentora. Nakon završetka tečaja, ljudi ostaju u radnom odnosu još najmanje tri meseca. Ukoliko poslodavac zasnuje radni odnos sa polaznikom na neodređeno vreme, mera traje 12 meseci, a za lica koja se nalaze u radnom odnosu na određeno vreme mera traje šest meseci.

RAZLOZI

NEZAPOSLENI se uključuju u obrazovne mere radi sticanja praktičnih znanja i veština koje se traže na tržištu rada, kao i za rešavanja pitanja ličnog zapošljavanja povećanjem nivoa kompetentnosti i konkurentnosti.

Takođe, ima i onih koji se za obuku odlučuju jer imaju znanja i veštine koje su zastarele ili zaboravljene, pa se ne mogu primeniti na tržištu rada.

- Druge mere podrazumevaju obuku polaznika na zahtev poslodavca ili za potrebe tržišta rada, a najbolji polaznici zasnivaju radni odnos kod poslodavca - objašnjavaju u NSZ. - U prvoj polovini 2024. godine, polaznici će imati priliku za sticanje kompetencija pohađanjem obuke za stolare, zidare, rukovaoce viljuškarom, gerontodomaćice, zdravstvene negovatelje, izrađivače pica, obavljanje poslova manikira i pedikira. U 2023. godini, poslodovci su najčešće zahtevali obuke za šivače, kuvare, radnike za izradu drvne galanterije, magacionere.

Cilj ove mere je podizanje nivoa kompetentnosti, konkurentnosti i zapošljivosti nezaposlenih lica kroz sticanje dodatnih znanja i veština za obavljanje poslova u okviru stečenog ili novog zanimanja.  

"Profesori" se biraju na osnovu sprovedenog postupka javne nabavke. Osnovni uslov za izbor je da imaju stečeni status javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA). Mere prekvalifikacije i dokvalifikacije u uskom stručnom tumačenju i značenju termina se ne organizuju od strane Nacionalne službe za zapošljavanje.

- U obuku se uključuju nezaposleni koji po svojim karakteristikama pripadaju teže zapošljivim grupama - mladi, lica bez kvalifikacije ili sa niskim kvalifikacijama, žene, dugoročno nezaposleni - objašnjavaju u NSZ. - Oni imaju mogućnosti da steknu određene kompetencije kroz različite modalitete učenja, čiji je rezultat da se zaposle ili povećaju lični nivo zapošljivosti usvajanjem novih znanja i veština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024