GLINARA - GNEZDO ZAŠTIĆENIH PTICA: Sekretarijat za zaštitu životne sredine pokrenuo proceduru za zaštitu područja na Paliluli

A. Z. K.

18. 12. 2023. u 08:00

BEOGRAD će uskoro i formalno uskoro dobiti još jedno zaštićeno prirodno dobro - stanište "Glinara" u Višnjici, koje se prostire na 30 hektara površine.

ГЛИНАРА - ГНЕЗДО  ЗАШТИЋЕНИХ ПТИЦА:  Секретаријат за заштиту животне средине покренуо процедуру за заштиту подручја на Палилули

Fejsbuk/Naša glinara

Baš ovde su utočište našle tri zaštićene vrste ptica, pčelarica (Merops apiaster), bregunica (Riparia riparia) i crna čiopa (Apus apus). Ove retke ptice gnezde se u lesnim odsecima u severnom delu zaštićenog područja. Na osnovu studije, koju je izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije, Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je u septembru postupak zaštite ovog prestoničkog prirodnog bisera.

"Glinara" se trenutno nalazi u procesu dobijanja novog statusa i konačnog proglašenja. Najbitniji koraci su završeni i ostalo je još da Ministarstvo zaštite životne sredine dobije sve dodatne saglasnosti da bi ovaj prostor na Paliluli postao "zaštićeno prirodno dobro". Kada to bude obavljeno, određeno preduzeće će biti zaduženo za upravljanje ovim područjem.

Beoinfo

Tekst potpisa

Na ovom staništu zanimljivih ptica nalazi se lesni odsek u dužini od 550 metara nastao kopanjem za potrebe ciglane na Rospi ćupriji, pa ime "glinara" potiče od njega.

- Po završetku kopanja ovde su se stvorili uslovi za gnežđenje pčelarice, bregunice i crne čiope, strogo zaštićenih vrsta ptica od nacionalnog i međunarodnog značaja - navode u Ministarstvu. - Pored Titelskog brega, ovo je jedino vangradsko stanište na kom se gnezdi kolonija crne čiope. Ovde bi trebao da se uspostavi treći stepen zaštite i po tome ovakvi predeli imaju lokalni značaj.

Ada Ciganlija i Forland

STATUSE "predeo izuzetnih odlika" prošle godine poneli su Ada Ciganlija i forland leve obale Dunava. Adu Ciganliju krasi biološka raznovrsnost, to je i mesto raznovrsne flore, faune i mikrogljiva. Forland leve obale Dunava zahvata prostor Kovilova, Borče i dela Batajnice. Ovo je jedno od najvećih plavnih područja u našoj zemlji i od velikog je značaja za ekosistem Dunava. Forland odlikuju ritovi, ade, plavne šume, dunavci, staništa različitih biljaka i životinja.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine već par godina aktivno se bavi prepoznavanjem i očuvanjem prirodnih bisera u glavnom gradu. U toku prošle godine titulu "predela izuzetnih odlika" poneli su Ada Ciganlija i forland leve obale Dunava. Na spisak zaštićenih područja u gradu sada će se upisati i "Glinara" koja predstavlja zelenu oazu, na kojoj su očuvane flora i fauna.

- Jedan od naših osnovnih zadataka je prepoznavanje područja koja su značajna za očuvanje bioloških i geoloških vrednosti - rekli su u Sekretarijatu. - "Glinara" se nalazi na teritoriji Palilule, u severoistočnom delu Beograda. Značjana je da se sačuva zbog određenih organskih vrsta i njihovih staništa. Među njima izdvajaju se i tri strogo zaštićene vrste ptica

Kako objašnjavaju u Sekretarijatu, zaštitom staništa omogućava se očuvanje biljnih i životinjskih vrsta, ali i biodiverziteta Begrada.

- Uradili smo i procenu vrednosti za područja Stepin lug, Šuplja stena, Gročanska ada i Bela reka u Ripnju - saopštili su u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. - Od 1993. do 2023. godine Skupština grada Beograda je donela posebna rešenja o proglašenju zaštićenih prirodnih dobara i područja, a zaštićeno je 45 spomenika prirode.

Ideja je da se tri odsto od ukupne površine glavnog grada nađe pod zaštitom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave