"OVA PRIRODNA SREDINA BIĆE BISER GRADA": Šapić - Pešačko biciklistički most povezaće Novi Beograd i Adu, zajedno sa zoološkim vrtom (FOTO)

Novosti online

02. 12. 2023. u 13:21

PREDSEDNIK Privremenog organa Aleksandar Šapić izjavio je danas da će izgradnja pešačko biciklističkog mosta, koji će spojiti Novi Beograd od Bloka 70 do Ade Ciganlije, početi na proleće naredne godine, te da će za taj posao biti potrebno oko 12 meseci.

ОВА ПРИРОДНА СРЕДИНА БИЋЕ БИСЕР ГРАДА: Шапић - Пешачко бициклистички мост повезаће Нови Београд и Аду, заједно са зоолошким вртом (ФОТО)

Foto: Grad Beograd

– Tema pešačko biciklističkog mosta je godinama unazad bila aktuelna i nikada se nije uradilo više od reči ili manje-više ideje. Pre nekoliko dana potpisali smo protokol o finansiranju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a vrednost projekta je između 15 i 17 miliona evra. Pešakčko biciklistički most povezaće Novi Beograd sa Adom Ciganlijom i omogućiće svim građanima ovog dela grada, ali i drugima, da peške ili biciklom pređu na biser grada sa druge strane – istakao je Šapić.

Foto: Grad Beograd

Prema njegovim rečima, taj most bi trebalo da spoji ne samo Novi Beograd sa Adom Ciganlijom, već da pruži mogućnost građanima ovog dela grada da dođu i do novog zoološkog vrta, koji će biti izmešten iz centra grada i lociran na Adi Ciganliji.

– U narednom periodu preostaje nam da rešimo pitanje 400, 500 porodica koje žive na tom prostoru. Ne želimo da oni ostanu bez krova nad glavom, tako da ćemo pokušati svima da pomognemo, ali i oni moraju da budu svesni da tamo žive bez ikakvog prava jer je Ada Ciganlija zaštićena zona. Kako to budemo rešavali paralelno ćemo završavati i projekat zoo vrta. U poduhvatu premeštanja zoološkog vrta nemamo iskustva, ali ćemo angažovati ljude iz Evrope i sveta koji u tome imaju iskustva – pojasnio je Šapić.

Foto: Grad Beograd

On je rekao da je realno da izgradnja pešačko biciklističkog mosta započne u toku sledeće godine i da se završi za 12 meseci.

Foto: Grad Beograd

– To je lagan most, nije za vozila, već samo za pešake i bicikliste. Očekujemo da će on uveliko biti gotov kada se bude krenulo sa radovima na Adi Ciganliji. Kad prebacimo zoo vrt biće to pravi biser grada Beograda. Nema grada u Eropi koji tako blizu centra grada ima zooloski vrt a tako uvučen u prirodnu sredinu. Tada ćemo dobiti i priliku da Kalemegdansku tvrđavu konačno stavimo pod zaštitu Uneska, te da ona bude zaštićeno kulturno istorijsko dobro. Za ovaj most nećemo povlačiti nova sredstva, jer smo uspeli da prebacimo novac koji je bio opredeljen za druge projekte, a koji nisu uspeli da se realizuju. Banka nam je izašla u susret i na tome sam im zahvalan - zaključio je Šapić.

Foto: Grad Beograd

BONUS VIDEO: UTICAJ FRANCUSKE NA SPORTSKU AVIJACIJU: Državno prvenstvo poneće ime žene padobranke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024