PREDSTAVE SE SELE U MUZEJE: Po prvi put u Beogradu biće otvoren novi međunarodni festival muzejskog teatra "Muzetea"

A. Klisurić

13. 11. 2023. u 09:54

MEĐUNARODNI festival muzejskog teatra "Muzetea" biće otvoren danas i trajaće do četvrtka.

ПРЕДСТАВЕ СЕ СЕЛЕ У МУЗЕЈЕ: По први пут у Београду биће отворен  нови међународни фестивал музејског театра  Музетеа

Foto A. Stevanović

Ova manifestacija po prvi put se organizuje u Beogradu, i svečano će biti otvorena danas u 19 časova u Konaku kneginje Ljubice. Narednih dana publika će biti u prilici da pogleda predstave koje su nastale u srpskoj muzejsko-teatarskoj produkciji zajedno sa nekoliko predstava iz inostranstva.

Ovaj festival treba da da podsticaj razvoju pozorišne umetnosti kroz muzejski teatar kao poseban vid stvaralaštva. Muzej na ovaj način proširuje svoju delatnost, ali se širi se i krug publike.

- Komunicirajući na još jedan način sa publikom, muzejske ustanove u svetu i kod nas pokazuju sve veću tendenciju igranja pozorišnih predstava u svojim prostorima - saopštili su organizatori. - Na ovaj način ostvaruje se i značajna međuresorna i međunarodna saradnja u domenu kulturnog nasleđa i kulture sećanja. Produkcije muzejskog teatra uglavnom podrazumevaju mobilne forme, tako da su gostujuće predstave manje zahtevne od standardnih gostovanja institucionalnih teatara.

Položaj žena u društvu

NA NOVOM prestoničkom festivalu biće obrađena i tema položaja žena u različitim društvenim okolnostima kao što je rat, vlast ili umetnost. U ovom festivalskom timu žene čine većinu i nalaze se na najodgovornijim pozicijama. U petočlanom žiriju koji će odlučivati o najboljoj predstavi čak četiri člana su žene.

U Konaku kneginje Ljubice večeras će biti izvedena predstava "Vetar i zastave" i "Ester". U Etnografskom muzeju sutra će publika od 17 časova biti u prilici da pogleda "Nenapisana pisma" i "Ja ću tebi ljuba biti".

- U Muzeju nauke i tehnike od 19.00 biće odigrane "Pupin - poslednji san" i "Lizistrata" - saopštili su organizatori. - Tokom poslednjeg dana manifestacije u 12 časova biće organizovana Čajanka sa kraljicom Natalijom u Domu Jevrema Grujića. Od 20 časova biće odigrana i predstava "Dve žene i jedan rat", nakon toga biće dodeljene nagrade i festival će svečano biti zatvoren.

Ko će dobiti nagradu na ovom festivalu odlučivaće žiri koji čine dramaturg i kritičar iz Hanovera Nina Mazur, dramaturg Gordana Goncić, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković, turizmolog Jadranka Đorđević i glimac Andrija Daničić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)