BEOGRAD U TOP 5 NA SVETU: Objavljena lista gradova koji imaju naljubaznije stanovnike

B.B.

26. 10. 2023. u 22:22

PRESTONICA je na petom mestu svetskih gradova sa naljubaznijim stanovnicima, objavio je ugledni francuski časopis za putovanja Cond Nast Traveller.

БЕОГРАД У ТОП 5 НА СВЕТУ: Објављена листа градова који имају наљубазније становнике

Gostiju iz regiona je sve više, Foto Ž. Knežević

Zahvaljujući ljubaznosti Beograđana, koji na svakom koraku pokazuju dobrodošlicu želeći da se gosti iz inostranstva ponovo vrate u njihov grad, glavni grad je iza sebe ostavio poznate svetske metropole Rim, Pariz, Njujork, Tokio... Na listi su se našla još dva grada iz našeg regiona - Dubrovnik i Ljubljana. Na prvom mestu je, bez premca, bila Sijena u Italiji.

- U ovom živopisnom gradiću, čije je centralno jezgro pod zašitom Uneska, postoji obilje kafića, porodičnih restorana - navodi se u članku. - Posebnu atrakciju čini Palio, konjske trke bez osedlanih konja koje se održavaju svakog leta na trgu Pjaca del Kampo. Meštani su, naravno, poznati po svojoj toploj dobrodošlici.

Naša prestonica i ove godine beleži porast broja turista, a u prvih pet meseci glavni grad Srbije je posetilo 472.289 turista, od čega skoro 400.000 iz inostranstva. Prema podacima Turističke organizacije Beograda, to je za 29 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine kada je bilo 366.440 turista. Zbog toga je važno raditi na povećanju smeštajnih kapaciteta kako bi mogli svi da se ugoste.

- Broj noćenja ostvarenih u prvih pet meseci je 1.244.812, što je za 20 odsto više nego prethodne godine za isti period kada ih je bilo 1.039.032 - rekla je nedavno za Tanjug pi-ar Turističke organizacije Beograda Jelena Stanković. - Veliki broj stranih gostiju dolazi i rečnim kruzerima. Od početka sezone bilo ih je skoro 70.000, ali oni ne ulaze u zvaničnu statistiku, jer ne spavaju u beogradskim registrovanim smeštajnim kapacitetima. Ako uzmemo i njih, može se reći da je Beograd posetilo više od pola miliona turista.

OD IRSKE DO SLOVENIJE

NA drugom i trećem mestu su irski gradovi Kork i Dablin, slede Helsinki i Beograd. Dva španska grada zauzela su šesto i sedmo mesto - Malaga i San Sebastin, dok se Dubrovnik na našao na osmom.

Deveto je pripalo Bukureštu u Rumuniji, a u top deset destinacija s najljubaznijim stanovnicima nalazi se i Ljubljana.

Zavisno od meseca do meseca, u proseku je od 30 do 40 odsto više u odnosu na isti period ili mesec prethodne godine, čime se može pohvaliti samo nekoliko gradova u Evropi. Što se tiče strukture gostiju, prednjače turisti iz Rusije, Nemačke i Turske, kao i zemalja u okruženju - Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Beleži se veliki porast broja gostiju iz Grčke, Poljske, Italije, Izraela, a u prvih 10 su i turisti iz SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)