VIŠE INFARKTA I MOŽDANIH UDARA: U Urgentnom centru dva puta više pacijenata

B.B.

23. 10. 2023. u 16:42

MIHOLjSKO leto sa temperaturama do 30 stepeni dramatično je povećalo broj pacijenata sa infarktom i moždanim udarom. U poslednjih nekoliko dana lekari Urgentnog centra imaju dvostruko više pacijenata koji su doživeli srčani udar.

ВИШЕ ИНФАРКТА И МОЖДАНИХ УДАРА: У Ургентном центру два пута више пацијената

Foto A. Stanković

U izjavi za RTS prof. dr Predrag Mitrović, kardilog Urgentnog centra UKCS, ističe da je jedva je uspeo da se probije kroz čekaonicu koliko je bilo bolesnika.

- Kako je skočila dnevna temperatura, tako je i porastao broj pregleda u Urgentnom centru - navodi dr Mirović. - Tokom vikenda smo imali više od 300 pregleda samo u kardiološkoj ambulanti, od čega je bilo oko 180 kardioloških bolesnika. U celom Urgentnom centaru pregledano je više od hiljadu pacijenata, što je za 50 odsto više nego inače. To se jedino može protumačiti činjenicom da je sredinom prethodne nedelje maksimalna dnevna temperatura bila 15 stepeni Celzijusa, a u jutarnjim samo dva stepena, dok smo za vikend imali 32.

On ističe da nagle promene temperatur ljudski organizam, bez obzira na to da li je zdraviji ili nije, ne može lako da kompenzuje. Kod pacijenta koji su hronični kardiovaskularni bolesnici, dolazi do povećane dinamike krvnih sudova što dovodi do promena krvnog pritiska.

Međutim, profesor napominje da je u ovom periodu bilo i dosta novih bolesnika, ali da su dominirali hronični bolesnici.

- Međutim, dosta pacijenata se žali na česte nesvestice i na preskakanje srca - kaže profesor Mitrović. - Nesvestica može biti znak i povećanja i sniženja krvnog pritiska, ali i drugih bolesti. U takvim situacijama najbolje je, ukoliko smo u mogućnosti, prvo izmeriti krvni pritisak, uzeti čašu-dve vode jer će nam to pomoći da povisimo nizak krvni pritisak kako ne bismo izgubili svest. Ako je visok neće toliko uticati na njegov porast.

Mitrović savetuje da se što manje izlažemo promenama spoljašnje sredine, a hronični bolsenici da se pridražavaju redovne terapije.

- Ne smanjujte na svoju ruku, nemojte pretirano soliti, unosite što više tečnost - poručuje on. - Znači, sve ono što važi i za letnje vreme, važi i za jesenje, ali sad imamo jesen, odnosno imamo leto i zimu koji se smenjuju svakog dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!