VELIKO PLATNO U LEROVOM BUNKERU: Ruski dom organizuje projekciju filma povodom 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda

S.V.

18. 10. 2023. u 22:30

POVODOM 79. godišnjice od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, Ruski dom organizuje projekciju istorijskog filma "Provereno, nema mina" iz 1965. godine, koji su režirali Jurij Lisenko i Zdravko Velimirović.

ВЕЛИКО ПЛАТНО У ЛЕРОВОМ БУНКЕРУ: Руски дом организује пројекцију филма поводом 20. октобра, Дана ослобођења Београда

RUSKI DOM

Film će biti prikazan na Dan oslobođenja Beograda 20. oktobra od 20 časova u Tašmajdanskoj pećini. Tašmajdanska pećina je nekadašnji bunker generala-pukovnika "Luftvafe" Aleksandra fon Lera, zato će prikazivanje biti na mestu gde su se odigrali događaji koji su opisani u filmu.

Publika će imati priliku da vidi kako su, zajedničkim naporima, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije čistili Beograd od zaostalih mina. Prilikom povlačenja iz prestonice, nemačke trupe odlučuju da miniraju grad, zato jugoslovenske i sovjetske jedinice "češljaju" svaki delić Beograda, ostavljajući natpis "provereno, nema mina".

- U podzemnim tunelima, junaci nailaze na nacističke diverzantske grupe, a u žestokoj borbi i neljudskim uslovima, junaci filma ginu ali spasavaju prestonicu od potpunog uništenja - podsećaju direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov. - Film "Provereno, nema mina" govori o herojskoj borbi dveju vojska da spasu ključne objekte u Beogradu od uništenja koje su planirali nacisti.

Ovo je tragična i herojska priča o jedinici koja se spušta u podzemni Beograd, koji u tom trenutku slavi oslobođenje. Projekciju filma organizovali su Ruski dom u saradnji sa JP "Beorgadska tvrđava".

Prikazivanje ovog dela, za širu publiku, biće održano 23. oktobra u Ruskom domu. Direktor Baranov kaže da su podršku u ovom poduhvatu pružili Mladen Velimirović, sin reditelja filma Zdravka Velimirovića, Goran Bjelanović, direktor Javne ustanove, "Crnogorska kinoteka", upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović i dr Vidoje Golubović, dopisni član Ruske akademije prirodnih nauka. Događaj će otvoriti Aleksandar Erdeljanović i dr Vidoje Golubović, koji će govoriti o nastanku filma i istorijskim događajima koji su u osnovi njegovog sižea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)