SALE U JOŠ ČETIRI ŠKOLE: Za zakup prostora za nastavu fizičkog Grad izdvaja više od 70 miliona dinara godišnje

B. Borisavljević

18. 09. 2023. u 12:45

OD 202 osnovne škole u prestonici, 18 nema fiskulturnu salu, a od 87 srednjih škola u 18 ne postoji opremljen prostor namenjen nastavi fizičkog vaspitanja, podaci su Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu. Novcem iz gradske kase se finansira plaćanje zakupa prostora u sportskim centrima i drugim objektima, kako bi se redovna nastava odvijala neometano.

САЛЕ У ЈОШ ЧЕТИРИ ШКОЛЕ: За закуп простора за наставу физичког Град издваја више од 70 милиона динара годишње

Foto Z. Jovanović

Kako navode u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, kontinuirano se radi na proširenju kapaciteta, kada je u pitanju održavanje nastave fizičkog vaspitanja.

- Tako je u prethodnih pet godina, za potrebe škola u glavnom gradu, izgrađeno osam fiskulturnih sala - kažu nadležni. - U planu je izgradnja četiri fiskulturne sale i to u OŠ "Duško Radović" na opštini Čukarica, OŠ "Bora Lazić" u Mladenovcu, OŠ "Gavrilo Princip" u Zemunu i Gimnazija "Patrijarh Pavle" u Rakovici. Razlog što pojedine škole nemaju fiskulturnu salu je nepostojanje prostorne mogućnosti za izgradnju iste.

U školama koje nemaju salu, časovi fiskulture se drže u učionicima ili napolju kad je lepo vreme, kao i u iznajmljenim salama u sportskim centrima, bazenima, balon salama ili u susednim školama koje imaju salu za fizičko, za koje zakupninu plaća Grad.

NOVE SALE

Nove fiskulturne sale u proteklih pet godina dobile su osnovne škole "Dositej Obradović" u Umci, "Karađorđe" u Ostružnici, "Dušan Vukasović Diogen" u Bečmenu, "Anton Skala" na Savskom vencu i "Nikola Tesla" u Leštanima, dok su u Zemunskoj gimnaziji, srednjoj ekonomskoj školi "Nada Dimić" i Dvanaestoj gimnaziji fiskulturne sale potpuno renovirane. Preseljenjem jedine Sportske gimnazije u Srbiji, koja od 2017. godine nastavu održava prvi put u svom prostoru, rešen je problem fiskulturne sale i za ovu školu, koja nije imala čak ni svoju zgradu.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje iz prošle godine, više od pola miliona evra se svake godine izdvaja iz kase Beograda na ime zakupnine fiskulturnih sala, kako bi đaci mogli da imaju časove fizičkog vaspitanja. Grad plaća "kiriju" za 17 srednjih i pet osnovnih škola za sale i bazene u sportskim centrima, kao i u drugim sportskim objektima za redovnu nastavu fizičkog vaspitanja. Godišnje to iznosi nešto više od 70 miliona dinara - za srednje škole više od 51 milion i oko 18,5 miliona dinara za potrebe osnovnih škola.

Savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta uputio je inicijativu Ministarstvu prosvete i Nacionalnom prosvetnom savetu za uvođenje više časova fizičkog vapitanja nedeljno i uključivanje profesora fizičkog u nastavu fiskulture u nižim razredima. Oni se, takođe, zalažu i da učenici od prvog do osmog razreda osnovne škole imaju u rasporedu svakog dana čas fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a srednjoškolci tri puta nedeljno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić