ČITAJU KNJIGE ZA SLEPE KOLEGE: Studenti FPN-a pokazali humanost u regionalnom projektu

B.Borisavljević

03. 07. 2023. u 12:32

SLEPI i slabovidi studenti Fakulteta političkih nauka ubuduće će lakše učiti i studirati zahvaljujući njihovim kolegama - Andrei Ikodinović, Vanji Malešević i Nikoli Trbojeviću. Pod mentorskom "palicom" profesorke Aleksandre Ugrinić, a u okviru regionalnog projekta Uneska i FPN - "Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje", oni su odlučili da snimaju audio-knjige za svoje kolege. Na poziv za čitače prijavilo se više od 130 volontera.

ЧИТАЈУ КЊИГЕ ЗА СЛЕПЕ КОЛЕГЕ: Студенти ФПН-а показали хуманост у регионалном пројекту

FOTO: N. Skenderija

Tokom posete ove mlade, humane ekipe našoj redakciji saznajemo da su želeli da nešto unaprede na fakultetu. Zajedno sa mentorkom došli su do zaključka da je najbolje da nađu načina da pomognu slepim i slabovidim studentima. Ubrzo su, kroz razgovor, saznali da su im najveći problem udžbenici. Informisali su se i kako je na stranim univerzitetima. Bili su šokirani kada su saznali da osim audio-knjiga, strani studenti imaju i mogućnost da biraju akcenat na kome će im čitati, da li će glas biti muški ili ženski...

VELIKI POSAO

SNIMANjE i samo jedne audio-knjige dugo traje, a mi smo se odlučili za sva četiri smera i za sve udžbenike - kažu studenti. - Četiri godine studija, mnogo knjiga, obavezne literature. Jedna grupa volontera se javila da čita samostalno celu knjigu, spremni su, imaju vremena i mogućnosti. Naši studenti nemaju toliko vremena, a žele da pomognu. Zato smo napravili drugu grupu, u kojoj će petoro ljudi jednu knjigu da čita. Oni će se dogovoriti da li će se smenjivati po lekcijama, poglavljima ili kako im odgovara.

- Najpre smo razmišljali o digitalnom formatu, pa da softver čita - priča Vanja. - Ali, to je malo teže, mora da bude original knjiga, da ništa nije podvučeno ili izdvojeno markerom. Onda smo se odlučili za audio-knjige, kako bi slepim i slabovidim kolegama bilo razumljivije i lakše da se pripreme. Preko "Instagrama" smo pozvali ljude da dođu. Odziv je bio odličan, došlo je više od 130 volontera za čitanje.

Prvi su ispred mikrofona seli budući novinari čitajući knjigu iz sociologije. Kako je reč o ogromnom štivu, radiće se i tokom leta, jer treba vremena. Brzina čitanja, snimanja, osim tehničkih mogućnosti, zavisi i od toga kada su volonteri slobodni, od dužine knjige.

- Iako ide malo sporije zbog ograničenih mogućnosti, bitno je da je krenulo. Želimo da uspemo i završimo sve - kaže Andrea. - Nedostaje nam tehnička podrška, jer imamo samo jedan studio u kom snimamo. Trajaće sigurno mesecima, ali ćemo pomoći nekim sledećim generacijama koje upišu fakultet. Za tako veliki broj volontera nedostaje nam prostor u kome bi mogli da se organizujemo. Da pojedine kolege ne bi mesecima čekale da dođu na svoj red za čitanje.

Nikola objašnjava da je ideja da "knjiga" bude upakovana kao audio-format mp3, uz mogućnost da se odvoje delovi po poglavljima i da to sve bude u okviru jednog foldera. Sa upravom Fakulteta će se dogovoriti na koji način bi slepi i slabovidi studenti mogli da preuzmu materijale - u skriptarnici ili će im biti poslati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave