OPŠTINA PLATILA OBNOVU FASADA: Ulepšane dve zgrade na Savskom vencu (FOTO)

A. Z. K.

19. 06. 2023. u 16:30

ZGRADE u Ulici vojvode Milenka i na uglu Gavrila Principa i Jug Bogdanove, sada su kao nove, jer je Savski venac finansirao sređivanje ove dve fasade.

ОПШТИНА ПЛАТИЛА ОБНОВУ ФАСАДА: Улепшане две зграде на Савском венцу (ФОТО)

GO Savski venac

Radovi su pokrenuti na inicijativu stanara dve višespratnice, a Opština je obezbedila bespovratna sredstva.

Ova prestonička opština već duže vreme sprovodi javne konkurse na koje se mogu javiti stambene zajednice sa Savskog venca. Do sada je sređen veliki broj fasada i preko 130 ulaza stambenih zgrada zahvaljujući ovom projektu. Na ovaj način opština građanima želi da obezbedi da žive u lepšem, uređenijem i čistijem okruženju.

- Najvažniji cilj koji smo postavili je ispunjen, a to je zadoljstvo naših komšija sadašnjim izgledom zgrada - rekao je predsednik GO Savski venac Miloš Vidović. - Fasade su bile stare, dotrajale i oronule. Drago mi je što smo uspeli sve radove da završimo u kratkom roku. Građani se aktivno uključuju i predlažu šta je potrebno da se radi na teritoriji opštine. Osim uređenja višespratnica, oni nam skreću pažnju i koje ulice, parkove, igrališta i škole treba da budu sređeni.

Ideja je da se kroz sređivanje spoljašnjosti zgrada ulepša izgled cele opštine, ali i da oronule fasade ne ugrožavaju bezbednost svih Beograđana.

Može i uz pomoć "Stambenog"

U BEOGRADU nekoliko opština nudi mogućnost sređivanja višespratnica. Međutim, Beograđani svoje spoljne zidove mogu da srede i uz pomoć JKP "Gradsko stambeno", a da radove otplate u 60 mesečnih rata.

Prethodnih godina mali broj stambenih zajednica se odlučivao da odvoji novac za ovakve investicije.

Kako su "Novosti" pisale o ovom projektu Savskog venca pre tri godine, oni iz opštinske kase izdvajaju novac za uređenje zgrada. Stambene zajednice koje se jave, mogu dobiti do 90 odsto novca za popravku, a izvođače radova bira lokalna samouprava.

Stare i oronule fasade predstavljaju veliki problem u prestonici jer je zabeleženo nekoliko slučajeva da su se delovi spoljašnjosti obrušavali na prolaznike. Na Starom gradu, Savskom vencu i Vračaru situacija je najgora jer su na ovim opštinama smeštene i najstarije prestoničke zgrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave