VODA SE POVLAČI, SLEDI PROCENA ŠTETE: U Lazarevcu na udaru bila 154 domaćinstva, uništeno 13 velikih plastenika

B.B.

18. 06. 2023. u 16:20

ŽITELjI Lazarevca končano mogu malo da odahnu jer je voda polako počela da se povlači iz područja koja su bila ugrožena poplavama prouzrokovanim izlivanjem bujičnih voda iz reka Peštan i Turija. Situacija je trenutno stabilna, a opštinske komisije će od sutra biti na terenu u obilasku svih domaćinstava radi procene štete.

ВОДА СЕ ПОВЛАЧИ, СЛЕДИ ПРОЦЕНА ШТЕТЕ: У Лазаревцу на удару  била 154 домаћинства, уништено 13 великих пластеника

Foto: Opština Lazarevac

 

Prema rečima Bojana Stevića, predsednika opštine Lazarevac, na udaru vodene stihije, tokom dva dana, bila su 154 domaćinstava - poplavljena je 71 kuća, kao i 83 pomoćna objekta, garaže, kotlarnice. Potpuno je uništeno 13 velikih plastenika u okviru 13 domaćinstava. Najveću štetu pretrpile su mesne zajednice Rudovci i Junkovac, dok je nešto manja bila u Staroom Medoševcu, Velikim i Malim Crljenima i Baroševcu. Prvi čovek Lazarevca najavljuje brzu reakciju svih nadležnih u otklanjanju posledica nastale štete.
- Štab za vanredne situacije je već oformio komisije koje će krenuti u obilazak svih domaćinstava, tako da u naredna tri dana očekujem da ćemo imati jasniju sliku kolika je nastala šteta i koji je tačan broj oštećenih objekata - navodi Stević. - U subotu smo obišli sve poplavljene objekte, popisali domaćinstva, kako bismo maksimalno ubrzali rešavanje problema. Ispumpavali smo vodu gde je to bilo potrebno, a danas imamo još pet porodičnih kuća u MZ Junkovac koje imaju viši nivo vode koja se polako povlači. Obezbedili smo dovoljnu količinu hrane za ta domaćinstva preko Crvenog krsta Lazarevca, Beograda i Crvenog krsta Srbije.
Stević je istakao da grad Beograd izašao u susret, posebno lokalnom javnom preduzeću za komunalnu privredu kome su ustupljene cisterne sa pijaćom vodom koje su stacionirane u MZ Junkovac, jer su tamo bunari u potpunosti bili potopljeni bujičnom vodom reke Turije i trenutno nisu za upotrebu. On je naveo da normalizovano snabdevanje električnom energijom, koja je bilo prekinuto u 550 domaćinstava.

- Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije, Sektorom za vanredne situacije, vatrogasno-spasilačkim brigadama Lazarevca i Beograda, industrijskih vatrogasaca Kolubare, Prerada i svih zaposlenih, uz podršku građanstva, uspeli smo da brzo spečimo dalje nadiranje reke Peštan - rekao je Stević. - Time smo sprečili dalje razlivanje vode i ka pogonima Elektroprivrede Srbije, Kolubare i Prerade, gde se nalaze bunkeri sa sirovim ugljem za proizvodnju električne energije koji idu za termoelektranu "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!