OSMISLILI JEDINSTVENI JOGURT ZA CEO SVET: Studenti Tehnološko-metalurškog fakulteta osvojili prvo mesto na regionalnom takmičenju u Sarajevu

T.N.

05. 06. 2023. u 23:48

STUDENTI Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu pobedili su na regionalnom "Popri" takmičenju koje je održano u Sarajevu, gde su mnogobrojni akademci predstavljali svoje preduzetničke ideje.

ОСМИСЛИЛИ ЈЕДИНСТВЕНИ ЈОГУРТ ЗА ЦЕО СВЕТ: Студенти Технолошко-металуршког факултета освојили прво место на регионалном такмичењу у Сарајеву

Tehnološko-metalurški fakultet

Zlatnu medalju tim "Biljna tajna" je dobio za najbolji inovativni proizvod koji su smislili i predstavili, a to je VeYo - probiotski eko jogurt na bazi badema.

Jedinstveni proizvod koji je osmislio tim "Biljna tajna" predstavlja spoj ekologije i ekonomije, a cilj im je bio da "starim" stvarima daju novi značaj. Ideju kako da naprave zdrav proizvod smišljali su mesecima ranije, a na takmičenju koje je trajalo tri dana uspeli su da pokažu znanje i predstave zdrav proizvod, jedinstven na našem tržištu.

- Došli smo na ideju da iskoristimo bademe kako bismo napravili novi proizvod. Pošto već postoji mleko od badema, a za sada još niko nije napravio jogurt od badema, razvili smo plan i ideju da zapravo predstavimo novi probiotski eko jogurt koji je na bazi badema - objašnjava, za "Novosti", član tima Sara Živanović. - Kada se pravi mleko od badema, potrebno je da se bademi potapaju i da se iscede, a ono što ostane posle zove se bademova pulpa i ona je do sada bila neiskorišćena, a ona u sebi sadrži dosta vitamina i proteina. Pokušali su u pekarskoj industriji da iskoriste njen potencijal ali na velikim temperaturama se uništi njena vrednost. Mi smo uspeli da bademovu pulpu iskoristimo i da je fermentišemo i od toga napravimo jedinstveni bademov jogurt.

Proizvod koji su predstavili u Sarajevu, jedinstven je i u svetu, jer do sada pulpa koja je ostajala nakon pravljenja bedemovog mleka nije imala primenu i upotrebu u praktičnoj industriji. Na ovaj način, inovativnu ideju koju su predstavili mladi naučnici, predstavlja tehnološko i značajno unapređenje u zaštiti životne sredine, a kako su nam objasnili, ima veliki potencijal za dugoročni uspeh na tržištu.

Razvijanje biznis ideje, plan rada, tehnike koje su koristili pri pravljenju novog proizvoda, ideje, skice kao i prezentacije i video projekcije, trajalo je mesecima, a pet studenata koji čine tim "Biljna tajna" uz pomoć svojih mentora, uspeli su da svojim znanjem i timskim radom naprave proizvod koji se za razliku od već postojećih biljnih napitaka, proizvodi isključivo od otpadne pulpe.

Na takmičenju koje je održano u Sarajevu, okupili su se najbolji timovi mladih ljudi iz svake zemlje učesnice, a ove godine su pored učesnika iz regiona, svoje ideje predstavili i mladi iz Italije, Grče, San Marina.

I srednjoškolci bili najbolji

TAKMIČENjU u Sarajevu prethodio je izbor za najbolju inovaciju u Beogradu, koje je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a u oktobru prošle godine izabran je tim "Biljna tajna" koji je imao najbolju preduzetničku ideju. Da su ovi studenti napravili najbolji inovacioni projekat potvrdilo je i takmičenje u Sarajevu. Takođe, na skupu je u kategoriji za srednjoškolce, pobedu odneo tim "Ekolim" iz Niša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna