RUSIMA IZDATE 4.224 RADNE DOZVOLE: Među stranim radnicima državljani Kine, Indije, Turske, Kube, Nepala

B.Borisavljević

24. 04. 2023. u 11:19

VIŠE od polovine "radnih knjižica" koje su od početka godine izdate strancima za rad u prestonici dobili su državljani Ruske Federacije za posao u sektoru informacionih tehnologija.

РУСИМА ИЗДАТЕ 4.224 РАДНЕ ДОЗВОЛЕ: Међу страним радницима држављани Кине, Индије, Турске, Кубе, Непала

Foto Z. Jovanović

 Prema podacima beogradske filijale Nacionalne službe zapošljavanja, od 1. januara do 18. aprila, od ukupno 7.797 odobrenja, dozvolu za rad su dobili 4.224 Rusa i 74 državljanina Ukrajine. Slede stanovnici Narodne Republike Kine, Indije I Turske.

Kako navode u Nacionalnoj službi za zapopšljavanje - filijala Beograd, pored IT sektora, najviše stranaca traži "papire" za rad kao građevinski radnici ili njihovi pomoćnici, armirači, tesari, za poslove u ugostiteljstvu i ostalim uslužnim delatnostima.

Strani državljanin može zasnovati radni odnos u Srbiji ako ima vizu za duži boravak po osnovu zapošljavanja, odobrenje za privremeni boravak ili stalno nastanjenje i dozvolu za rad.

- Poslodavac podnosi Nacionalnoj službi zahtev za posredovanje u zapošljavanju za konkretno radno mesto najranije 60, a najkasnije 10 dana pre dana podnošenja zahteva za izdavanje radne dozvole za zapošljavanje - objašnjavaju u NSZ. - Izuzetno, kada je to u interesu države ili to nalažu međunarodno prihvaćene obaveze, ministar za rad može odrediti rok kraći od 10 dana za podnošenje prijave da postoji potreba za zapošljavanjem. U tom slučaju poslodavac je dužan da dostavi njegovu saglasnost.

U SRBIJI - 13.133 STRANIH RADNIKA

Od početka godine u Srbiji su izdate 13.133 dozvole za rad strancima. Među njima je 4.901 državljanin Rusije (1.308 žena) i 135 Ukrajine (80 žena). Ostali dolaze iz Kine, Turske, Indije, Kube, Makedonije, Nepala, Bosne i Hercegovine... Strana radna snaga najčešće radi u građevini, kao varioci i IT sektoru.

U prošloj godini, poslodavci su zaposlili 8.081 ruskog državljanina i 484 Ukrajinca

Nacionalna služba, u periodu od deset dana, treba da utvrdi da li se na evidenciji nezaposlenih nalazi struka koja se traži za konkretno radno mesto. Taj izveštaj se prosleđuje poslodavcu i sastavni je deo dokumentacije za dobijanje radne dozvole.

Koliko će stranac raditi u Srbiji, zavisi od vrste dozvole koju ima, ali se "radni odnos" može i skratiti ukoliko poslodavac u ugovoru o radu odredi neki kraći rok za završetak posla. Dozvola za rad se može produžiti pod uslovima koje propisuje Zakon o zapošljavanju stranaca. Zahtev se podnosi najranije 30 dana pre isteka, pa sve do poslednjeg dana na poslu.

Najviše njih je angažovano u Beogradu. Većina dolazi posredstvom agenicija, a ima i onih koji se dogovaraju direktno s poslodavcem. U agencijima koje se bave dovođenjem radnika kažu da se firme odlučuju za strance, jer su oni sigurna radna snaga i neće otići dok se posao ne završi. Firma, koja ih zapošljava, obezbeđuje smeštaj, hranu i sve što im je potrebno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom