KUPCU STIŽE NOV OBRAČUN: Limitiran rast poreza za nekretnine koje nisu menjale vlasnika

S. B.

29. 03. 2023. u 10:09

OGRANIČENI rast obaveza na ime poreza na imovinu, koji važi u Beogradu i još nekim gradovima i opštinama u Srbiji, ne garantuje da su baš svi obveznici zaštićeni od većeg poskupljenja. Ovogodišnja poreska rešenja mogla bi da iznenade nove vlasnike nekretnina. U njihovom slučaju limit ne važi.

КУПЦУ СТИЖЕ НОВ ОБРАЧУН: Лимитиран раст пореза за некретнине које нису мењале власника

Foto P. Milošević

Poslednjih nedelja počelo je slanje poreskih rešenja preko eUprave. Obračun nameta polako stiže svim vlasnicima koji imaju eSanduče. Građani sa poštanskim, papirna rešenja će morati još da sačekaju.

- Prema odluci grada Beograda ograničenje u povećanju poreza do pet odsto, u odnosu na utvrđeni porez na imovinu za 2022. godinu, odnosi se samo na porez na imovinu istog poreskog obveznika za istu nepokretnost - čuli smo u Sekretarijatu za javne prihode Beograda. - Znači da u slučaju kada se za određenu nepokretnost menja poreski obveznik u 2023. godini, porez na imovinu utvrđuje se prema propisanim elementima bez ograničenja, s obzirom na to da ova lica nemaju utvrđen porez za tu nepokretnost za prošlu godinu.

U Beogradu nisu sve opštine podjednako brze u obračunu. Kako smo saznali, dosad su doneta rešenja za njih devet.

- Sekretarijat za javne prihode grada Beograda donosi rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za 2023. godinu po gradskim opštinama i do sada je obračunato ukupno 403.920 poreskih rešenja - kažu u Sekretarijatu za javne prihode. - Od toga se 109.230 dostavlja elektronskim putem u jedinstvene elektronske sandučiće poreskih obveznika, a 294.690 rešenja se dostavlja putem pošte. S obzirom da se za grad Beograd obračuni poreza vrše pojedinačno po gradskim opštinama, nisu doneta rešenja za sve, već trenutno za devet gradskih opština, pri čemu se očekuje da će obračun za preostale opštine biti završen u narednih nekoliko dana.

Posle eletronskih, na red će doći isporuka i u poštanske sandučiće. Prema Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, rešenja se elektronski dostavljaju svim građanima koji su registrovani na portalu eUprava.

- Ovim obveznicima rešenja se ne dostavljaju u papirnom obliku putem pošte - dodaju poreznici. - Ostalim poreskim obveznicima, koji nemaju jedinstveni elektronski sandučić, rešenja se dostavljaju putem pošte.

KOLIKO JE NOVIH VLASNIKA

TRŽIŠTE nekretnina je prilično dinamično u Srbiji. Zavisno od ažurnosti upisa novih vlasnika, ali i informisanja poreznika o ovoj promeni, zavisi i za koliko će se prometovanih nekretnina iznova utvrđivati obaveza. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prošle godine u Srbiji je prodato ukupno 140.561 nekretnina. U Beogradu su sklopljena 35.053 kupoprodajna ugovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!