KALEMEGDAN U MRAKU ZBOG LOPOVA: U JP "Beogradska tvrđava" potvrdili da su elektro ormani bili oštećeni

A. Z. K.

08. 02. 2023. u 11:10

NA UDARU vandala u prethodnom periodu bili su i elektro ormani na prestoničkoj tvrđavi, pa su zato ovo utvrđenje i park Kalemegdan nekoliko puta ostajali u mraku.

КАЛЕМЕГДАН У МРАКУ ЗБОГ ЛОПОВА: У ЈП Београдска тврђава потврдили да су електро ормани били оштећени

Foto N. Skenderija

Ovo nije usamljen primer u prestonici, jer su lopovi u prethodnim mesecima krali struju u Karađorđevom parku, ali i na obilaznici oko Beograda koja spaja Pupinov most i Pančevački put.

Gradski menadžer Miroslav Čučković oglasio se prošle nedelje povodom učestalih krađa u Beogradu. Kako je rekao zbog ovih problema trenutno su angažovane sve državne službe kako bi pronašli počinioce koji obijaju i uništavaju trafostanice u gradu.

U JP "Beogradska tvrđava" potvrdili su za "Novosti" da je u prethodnom periodu bilo problema sa nestankom struje na prostoru prestoničkog utvrđenja.

- Od početka godine na prostoru tvrđave i parka Kalemegdan, par puta su ormani javne rasvete bili oštećeni. Zbog toga se dešavalo da je dekorativna i ulična rasveta bila isključena. Na teren su izlazile ekipe javnog komunalnog preduzeća "Javno osvetljenje" koje su sanirale probleme - rekli su u JP "Beogradska tvrđava".

Kako su "Novosti" pisale prošle nedelje, na Severnoj tangenti, obilaznici koja spaja Pupinov most i Pančevački put, prošle godine obijeno je deset od 11 trafostanica. Ovo je razlog što su pojedine deonice na ovom putu još uvek u mraku. Delovi koji su bez osvetljenja najviše muka stvaraju građanima koji svakodnevno koriste ovu relaciju, a ponajviše kada su loši vremenski uslovi. Na Severnoj tangenti ovo nije prvi put da pojedine deonice ostaju bez svetla, a još 2017. godine iz JP "Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda" podneli su krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog sedam krivičnih dela.

VREDNOST NA CRNOM TRŽIŠTU

OVAKVE krađe izvode kvalifikovana lica koja su osposobljena da se ne povrede prilikom obijanja trafoa. Na crnom tržištu veliku vrednost ima ulje iz trafoa, bakarni nosači elektroinstalacija i metalna stolarija. Pretpostavlja se i da krađe nisu izvedene samo zbog sekundarnih sirovina, već i zbog ponovne ugradnje opreme u nelegalne trafostanice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NAKON VUČIĆEVIH PITANJA MUK: Predsednik o lažnim patriotama (VIDEO)