GARAŽA KOD HRAMA ČEKA SVE DOZVOLE: "Parking servis" u 2023. godini počinje gradnju objekta u Skerlićevoj ulici

Š. M.

05. 12. 2022. u 07:00

PORED izgradnje garaže kod hale "Pinki" u Zemunu, koja je u toku, u 2023. godini počeće uređenje još jednog podzemnog parkinga u Skerlićevoj ulici.

ГАРАЖА КОД ХРАМА ЧЕКА СВЕ ДОЗВОЛЕ: Паркинг сервис у 2023. години почиње градњу објекта у Скерлићевој улици

Foto Googlestreet

Tender za radove na novom prostoru koji treba da ima 368 parking-mesta u blizini Hrama Svetog Save raspisan je u martu 2022. godine, a kako su "Novosti" saznale, u toku je pribavljanje neophodne dokumentacije.

U planu je da se na prostoru površine 11.660 metara izgrade tri nivoa sa 368 parking-mesta, od kojih će 20 biti rezervisano za osobe sa invaliditetom. Planirano je da garaža u Skerlićevoj ima dva lifta i tri sigurnosna stepeništa. Dimenzije liftova biće prilagođene kretanju osoba sa invaliditetom. Imaće i sve standardne komunalne i protivpožarne instalacije, a zahvaljujući savremenom ventilacionom sistemu, životna okolina kao i obližnji spomenici kulture biće zaštićeni od izduvnih gasova.

Trenutno se pribavljaju lokacijski uslovi, rekli su za naš list u "Parking servisu", što znači da je tender uspešno sproveden i da su završeni idejno rešenje i idejni projekat.

Ostaje da se podnese zahtev za dobijanje lokacijskih uslova, pa posle ide izrada projekta za građevinsku dozvolu. Projekat izgradnje četiri podzemne garaže u prestonici pomeran je nekoliko puta, a prvo se započelo sa radovima na uređenju prostora ispred hale "Pinki" u Zemunu, koji će postati savremeni parking. Grad je u avgustu prošle godine ponovo preuzeo upravljanje ovim sportskim zdanjem, koje je potpuno zapušteno. Kao prvi korak ka uređenju prostora pokrenuta je izgradnja parkirališta, koje će se nalaziti na platou ispred ulaza u objekat.

- U septembru 2022. godine počeli su pripremni radovi za izgradnju podzemne garaže ispod platoa hale "Pinki" - kažu oni. - U toku su radovi na obezbeđenju temeljne jame, a izgradnja garaže trebalo bi da bude završena do kraja 2023. godine.

Budući izgled podzemnog parkirališta, Foto Promo

Nova garaža zauzimaće 5.407 kvadrata sa ulazom iz Ulice Gradski park i izlazom u Nemanjinoj (deo između sportskog centra i zgrade Poljoprivrednog fakulteta). Takođe, planirana je i rekonstrukcija postojećih zelenih površina platoa, kao i popločavanje, na osnovu inicijalnog idejnog projekta arhitekte Ivana Antića iz 1974. godine.

Prva javna podzemna garaža otvorena je 2005. godine ispod Pionirskog parka. Radovi na izgradnji počeli su u martu 2003. godine, a iako je bilo planirano da se posao privede kraju do proleća iduće godine, rokovi su nekoliko puta bili probijeni, pa su građevinari okačili "šlemove" o klin nešto kasnije. Ova investicija vredela je između 350 i 450 miliona dinara, dok su Beograđani prvi put dobili javno parkiralište pod zemljom sa 461 mestom na tri nivoa i 14.000 kvadrata.

Foto Promo

VLAJKOVIĆEVA I FRUŠKOGORSKA ULICA

PLAN Grada o početku izgradnje čak četiri javne garaže, uglavnom u centralnim gradskim ulicama, najavljivan je poslednjih nekoliko godina.

Pored podzemnog parkinga ispred "Pinkija" i u Skerlićevoj ulici, radovi su uveliko trebali da počnu i u Vlajkovićevoj i Fruškogorskoj ulici, na uglu sa Pop Lukinom. Ipak, od tog posla zasad nema ništa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A POSLE ANTISRPSKE HISTERIJE: Albanci i Hrvati vređali Srbe, pa zaigrali kolo!