BEŽANIJSKA STECIŠTE ZANATLIJA: Trasirana još u antičko doba, Zemunska ulica biće potpuno obnovljena

S. V.

25. 10. 2022. u 10:05

BEŽANIJSKA ulica, jedan od simbola Zemuna, postaće novi zanatski i ugostiteljski centar ovog dela prestonice, nakon što je opština odlučila da podrži ovu inicijativu ugostitelja.

БЕЖАНИЈСКА СТЕЦИШТЕ ЗАНАТЛИЈА: Трасирана још у античко доба, Земунска улица биће потпуно обновљена

Foto Privatna arhiva

U Bežanijskoj je postavljena nova kanalizaciona mreža, kolovoz je nivelisan, a asfalt je presvučen do raskrsnice sa Ulicom rabina Alkajala.

Foto Privatna arhiva

Ovaj prostor ima veliki potencijal, jer su u blizini Gardoš, Glavna ulica, Zemunski park i Kej. Bežanijska važi za jednu od najstarijih ulica u Zemunu i Beogradu. Trasirana još u doba antičkog Taurunuma, bila je sedište brojnih uspešnih zanatlija i trgovaca, zahvaljujući dobroj saobraćajnoj vezi. Posle rekonstrukcije ali i nekoliko kafića i prodavnica koji su tu nedavno otvoreni, vraća se stari sjaj Bežanijske.

Deo zemunske saobraćajnice, Foto Privatna arhiva

- Preduzetnici koji rade u ovoj ulici tražili su da ih podržimo u obnovi starih zanata, kako bi se vratio nekadašnji duh - kaže predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević.

- Nameravamo da uradimo projekat kompletne rekonstrukcije Bežanijske, da se obnove i trotoari i asfalt. Uputićemo inicijativu Sekretarijatu za investicije da se uradi projekat, kako bi u narednom periodu Bežanijska bila temeljno obnovljena na ponos svih Zemunaca.

Foto Privatna arhiva

Do sada se rad ilo u Bežanijskoj prema Ivićevoj, i Senjskom trgu, Oračkoj i svim ulicama sa desne strane. Takođe radovi su bili i na Avijatičarskom trgu, Akademskoj, u Ulici princa Pavla (Štrosmajerova), delu Rabina Alkalaja.

PREPOZNATLjIV IZGLED JOŠ U 18. VEKU

SVOJ prepoznatljiv izgled Bežanijska ulica dobila je u 18. veku koji je do danas zadržala, a među značajnijim zdanjima sa prelepom arhitekturom u njoj se nalaze Ičkova kuća, Kuća apotekara Štrajma, Harastijeva kuća, Kuća doktora Šena kao i zgrada Srpskog doma iz 1909. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)