"BELI MANTIL" ZA 50.000 STANOVNIKA: Posle devet godina, zdravstvena ustanova u najmlađoj opštini samostalna

Š. Marović

11. 10. 2022. u 07:50

SURČINSKI Dom zdravlja, posle devet godina čekanja, od 1. oktobra postao je samostalan, odnosno odvojio se od zdravstvene ustanove u Zemunu.

БЕЛИ МАНТИЛ ЗА  50.000 СТАНОВНИКА: После девет година, здравствена установа у најмлађој општини самостална

Foto GO Surčin

Tako je najmlađa beogradska opština pod svoju ingerenciju stavila zdanje u Ulici braće Puhalović 12. Ipak, rukovodstvu predstoji još puno posla.

Kako za "Novosti" priča predsednik ove lokalne samouprave Stevan Šuša, borba da Dom zdravlja postane samostalna ustanova uspešno je privedena kraju, što je posebno značajno za oko 50.000 žitelja opštine.

- Ministarstvo zdravlja dalo je zeleno svetlo - kaže on.

- Posle toliko peripetija i administrativnih začkoljica, formiranja Privremenog upravnog odbora i postavljanja v. d. direktora, sve je sa te strane završeno. U subotu ujutru su prvi lekovi izdati sa potpisom DZ Surčin i svi smo izuzetno ponosni na tu činjenicu. Registrovani smo u APR i postali samostalna institucija.

Ipak, potrebno je još dosta posla kako bi zdanje izgrađeno pre deceniju pružilo građanima najbolju moguću negu.

- Sada nam sledi posao oko formiranja tehničkih službi, potrebno je još vozača, čistačica, pravnika, jedan ekonomista - napominje Šuša.

- Potrebno je imati svoj IT sektor i celu bazu premestiti u našu zgradu. Takođe, da se ugrade potrebni serveri, jer stari ostaju u Zemunu. Najveći problem sa kojim se sada susrećemo jeste manji broj specijalista. Domu zdravlja trenutno nedostaje dvoje oftalmologa, dvoje pedijatara, po jedan neuropsihijatar, internista i radiolog. U manjku smo i sa rendgen tehničarima i fizioterapeutima. Biće potrebno uvođenje u posao određenog broja ljudi, kako bi zdravstvena ustanova mogla da funkcioniše u potpunosti.

Stevan Šuša u DZ Surčin, Foto GO Surčin

Trenutno imamo 149 zaposlenih.

Ovaj objekat prostire se na 5.000 kvadrata i sagrađen je 2013. godine, a vrednost ulaganja u kompletnu opremu iznosila je oko 30 miliona dinara. Dom zdravlja ima službe za zdravstvenu zaštitu odraslih sa kućnim lečenjem, zaštitu dece, zaštitu žena, polivalentnu patronažnu službu i stomatološku službu sa protetikom, kao i laboratoriju.

LABORATORIJA

U DOMU zdravlja u Surčinu od 2014. godine počela je da radi i moderna laboratorija, tako da građani ove opštine na jednom mestu mogu da obave osnovne analize krvi i urina, ali i da izvrše kompletnu biohemijsku analizu. Kako je istakao predsednik Stevan Šuša, ovde građani od 1. oktobra dobijaju nalaze sa potpisom DZ Surčin. Ipak, potrebno je zaposliti još pet laboranata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)