"ZELENI KROV" NA OPŠTINI VOŽDOVAC: Na zgradi lokalne samouprave promovisan jedinstven ekološki projekat

Š. M.

22. 09. 2022. u 07:49

NA krovu zgrade Opštine Voždovac u Ustaničkoj ulici juče je otvoren "zeleni krov", prvi takve vrste u glavnom gradu.

ЗЕЛЕНИ КРОВ НА ОПШТИНИ ВОЖДОВАЦ: На згради локалне самоуправе промовисан јединствен еколошки пројекат

Foto: M. Anđela

Sledeći objekat koji bi trebalo da dobije sličnu površinu je na zgradi preduzeća "Gradsko stambeno", za koji je već i urađen projekat.

Ideja o postavljanju "zelenog krova" u Gradskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine postoji poslednjih pet godina.

- Ovo je primer kako treba da izgledaju svi ravni krovovi, ne samo na javnim ustanovama već na svim zgradama gde postoji takva mogućnost - istakao je juče predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. - Opština Voždovac ima i druge spremne projekte i ideje za ostale javne ustanove, koje treba takođe da uradimo kao što smo uradili i ovaj.

Ozelenjavanje krovova ima mnogobrojne prednosti, kao što su dobra termo i hidroizolacija i ušteda električne energije. Zimi se ovde održava toplota, leti je hladnije, tako da se troši manje energenata. Pored toga, ovaj projekat ima i svoj estetski deo, tako da će ovde u budućnosti biti održavana i venčanja, s obzirom na to da se odavde pruža divan panoramski pogled.

PREDAH

KAKO je cela krovna konstrukcija na zgradi Opštine Voždovac sada u zelenilu, zaposlenima će biti omogućen boravak tokom većeg dela godine. Idejno rešenje takođe je obuhvatilo i osvetljenje i zalivne sisteme, kako bi se ovaj prostor adekvatno održavao.

Prema rečima Ivane Vilotijević, gradske sekretarke za zaštitu životne sredine, zelene površine se i na ovaj način "popunjavaju", a prednosti su višestruke.

- I ovo je način da se povećaju javne zelene površine, kojih na teritoriji prestonice trenutno ima četrnaest odsto. Zato je neophodno da se izradi strategija zelene infrastrukture, čiju smo formulaciju započeli, te se nadamo da će u 2023. godini za te potrebe biti obezbeđen novac u budžetu - rekla je Vilotijevićeva.

Promociji "zelenog krova" na zgradi Opštine Voždovac, koji predstavlja jedan od ekoloških projekata u okviru Akcionog plana adaptacije na klimatske promene, prisustvovala je i Ivana Tomić Ilić, predsednica GO Voždovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

JEDAN LANAC – TRI SJAJNA HOTELA: Odaberite Xanadu u Beleku ili Bodrumu sad, a onim u Makadiju obradujte sebe u sred zime