I SPOMENIK PIŠE ISTORIJU NARODA: Konferencija udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope u Beogradu

A. Z. Klisurić

17. 09. 2022. u 10:40

BEOGRAD je prethodnih dana bio domaćin konferencije o kulturno značajnim grobljima, održane u Domu Narodne skupštine u Ulici kralja Milana.

И СПОМЕНИК ПИШЕ ИСТОРИЈУ НАРОДА: Конференција удружења културно значајних гробаља Европе у Београду

Foto: V. Danilov

U našoj prestonici ovim povodom okupilo se oko 100 stručnjaka iz Evrope i regiona. Cilj ovih susreta je da se očuva funerarno nasleđe, razmene iskustva, naprave novi projekti i da se ova vrsta ostavštine prezentuje i približi publici.

I pored jake konkurencije u kojoj su bili Istanbul, Rim, Milano i Porto, Udruženje kulturno značajnih grobalja Evrope, kojem je prošle godine bilo 20 godina, odabralo je da se ova konferencija održi baš u Beogradu. Istoričari, istoričari umetnosti, konzervatori, turistički radnici i umetnici prethodnih dana obišli su Novo i Zemunsko groblje.

Susreti se održavaju svake godine, a novi projekti imaju za cilj da se kroz posete i očuvanje večnih kuća uvidi istorijski, društveni, arhitektonski i umetnički razvoj u celoj Evropi.

- Ovo je velika čast za Beograd i naše preduzeće - rekli su u JKP "Pogrebne usluge". - Posetili su nas stručnjaci iz Francuske, Španije, Italije i zemalja regiona. Tokom konferencije imali smo priliku da čujemo različite projekte i da se upoznamo sa očuvanjem funerarnog nasleđa u drugim zemljama. Prvog dana zajedno smo obišli Novo groblje, koje se nalazi na "Evropskoj ruti grobalja". Drugog dana obišli su Zemunsko, koje je prvi put otvoreno za ovakvu vrstu poseta.

POD ZAŠTITOM UNESKA

NOVO groblje u Beogradu postalo je članica Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope 2004. godine. Osim ove prestoničke večne kuće, na njihovoj listi su groblja poput Per la Šez u Parizu i groblje Steljano iz Đenove, koje je UNESKO prepoznao kao svetsku kulturnu baštinu.

Kako prošle godine Udruženje zbog pandemije nije moglo da obeleži godišnjicu na pravi način, konferencija u Beogradu može se smatrati obeležavanjem ovog malog jubileja.

Kako navode u "Pogrebnim uslugama", velika im je čast što je pored brojnih evropskih gradova odabrana baš naša prestonica da bude domaćin ovogodišnje konferencije. Ovo je znak da svi koji rade na očuvanju grobalja rade dobar posao i da je njihov trud prepoznat.

Povodom ove konferencije pred publikom će se od 20. septembra do kraja godine u sali Zavoda za zaštitu spomenika naći izložba pod nazivom "Groblja i nadgrobni spomenici Beograda". Autorke izložbe Ana Sibinović i Anđelija Milašinović napravile su objedinjen prikaz grobalja, nadgrobnih spomenika u okviru sakralnih kompleksa na teritoriji prestonice. Na ovaj način autorke žele da pokažu značaj očuvanja i prezentacije ovakvih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri