HOĆE LI KRIZA DA „OHLADI“ RADIJATORE? Beogradske elektrane još bez odgovora o predloženim merama štednje

A. Z. K.

15. 09. 2022. u 10:00

PREDLOG "Beogradskih elektrana" sa potpisom direktora Rasta Baste upućen Gradskoj skupštini, da se razmotri rok za početak i kraj grejne sezone, još "visi u vazduhu".

ХОЋЕ ЛИ КРИЗА ДА „ОХЛАДИ“ РАДИЈАТОРЕ? Београдске електране још без одговора о предложеним мерама штедње

Foto D. Milovanović

Grad se ne oglašava, građanima nije jasno da li će im radijatori biti topli 15. oktobra ili kasnije i do kad, a u ovom gradskom preduzeću sada kažu da se ova odluka samo razmatra u slučaju "kriznih uslova".

U "Elektranama", naime, objašnjavaju da je predlog mera za štednju sažet u 13 tačaka koje su prosledili gradskoj upravi, bio reakcija na preporuke koje je dalo Ministarstvo rudarstva i energetike.

- Smatrali smo da imamo obavezu da istupimo sa predlogom mera štednje, a na osnivaču je konačna odluka da li će ih usvojiti u izvornoj ili izmenjenoj formi - rekao je, za "Novosti", direktor ovog preduzeća Rade Basta. - Pomeranje početka i kraja grejne sezone je samo razmatranje saglasno kriznim uslovima. U obzir bi mogle da se uzmu i mere koje obezbeđuju smanjenje potrošnje energenata, tačnije gasa i mazuta, i povećanje njihove konverzije u toplotu pojačanim održavanjem i podešavanjem rada opreme. Basta naglašava i da bi trebalo da sva domaćinstva počnu da štede električnu energiju, kako bi sezona grejanja protekla bez problema, jer "jedino zajedničkim snagama možemo da doprinesemo štednji".

Kako god Grad da odluči, JKP "Beogradske elektrane" ističu da će sve njihove usluge biti u skladu sa propisima. Odnosno, prema odluci o snabdevanju toplotnom energijom u Beogradu, pogoni "Elektrane" spremno čekaju 15. oktobar.

DOGOVOR SA VELIKIM POTROŠAČIMA

NA naše pitanje, koja bi od 13 mera bila najefikasnija, u JKP "Beogradske elektrane" navode da su to mere koje obezbeđuju smanjenje gubitka toplotne energije i hemijski pripremljene vode pojačanim inspekcijskim nadzorom distributivne mreže.

- Potrebno je da se sa velikim potrošačima preispita režim isporuke toplotne energije tako da bude prilagođen kriterijumu minimalne potrošnje energenata - rekli su u ovom preduzeću.

- Ne postoje tehnički razlozi za odlaganje početka grejanja. Potrošnju gasa trebalo bi striktno držati prema propisanoj srednjoj temperaturi. U periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će biti zagrevani u danima kada po poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj tog dana temperatura bude 12 stepeni ili niža - zaključuje Basta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)