RADIJATORI TOPLI OD 15. OKTOBRA: Najveće toplane u Srbiji spremne za zimsku sezonu

E. V. N.

10. 09. 2022. u 09:21

ODLAGANjE grejne sezone, koje su kao jednu od mera štednje predložile "Beogradske elektrane", zasad nije na stolu većine njihovih kolega.

РАДИЈАТОРИ ТОПЛИ ОД 15. ОКТОБРА: Највеће топлане у Србији спремне за зимску сезону

Prelazak na naplatu grejanja po potrošnji višestruko koristan

Iako je za nesmetan rad 66 toplana u Srbiji, za jendu sezonu, potrebno oko 600 miliona kubika gasa, najveće među njima poručuju da će radijatore grejati na vreme. Ako temperature pritisnu, krenuće i pre zvaničnog otvaranja sezone - početkom oktobra.

U "Novosadskoj toplani" je sve spremno za predstojeću grejnu sezonu. Ona počinje 15. okrtobra, a može i od prvog dana ovog meseca - ukoliko spoljne temperature vazduha budu niže od propisanih.

- Sve toplane u Novom Sadu koriste gas kao energent, ali smo, u skladu sa preporukom Vlade Srbije, pripremili alternativne energente lož-ulje i mazut, tako da najmanje jednu nedelju možemo da izdržimo ako bude nestašice gasa - izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević prilikom nedavnog obilaska pogona "Novosadske toplane".

Za Nišlije će grejna sezona biti odložena samo ukoliko vreme to nametne. Radijatori se neće ugrejati 15. oktobra jedino ako tada temperature budu prelazile 15 stepeni Celzijusovih. U JKP Toplana Niš kažu da imaju dovoljne zalihe kako gasa, tako i mazuta.

- Mi čak 95 odsto energije proizvodimo iz gasa - rekao je Predrag Milačić, direktor JKP "Gradska toplana" Niš. - Moramo da imamo operativne rezerve za 15 prosečnih dana grejanja u tom alternativnom energentu i mi to imamo. Prelazak na mazut se ne planira, to je scenario u nedostatku gasa.

Novosti

U Loznici se odvijaju završne pripreme sistema, a sezona će početi na vreme. Lozničani imaju novu savremenu "Toplanu" na prirodni gas na koji su rekonstruisane potpuno i sve gradske kotlarnice.

- Energetska efikasnost je značajno unapređena u većini stambenih zgrada poslednjih šest godina kroz rekonstrukciju krovova, zamenu stolarije i izolacije, koju je grad pomogao - istakao je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Grejna sezona i na teritoriji Vranja trebalo bi da počne na vreme, jer su za sada sve pripreme u toku. Prema rečima Gorana Petrovića, direktora Javnog preduzeća "Novi dom", koje je zaduženo za grejanje, obezbeđeno je 500 tona mazuta. Razmišlja se da se dodatna količina uskladišti na drugoj lokaciji, a očekuje se da mazut bude obezbeđen i iz robnih rezervi.

- U toku su remonti, naša obaveza je da 1. oktobra počnemo sa toplim probama, a da 15. počnemo sa grejanjem - kaže Petrović. - To je zasada plan, ali nije isključeno da ukoliko temperatura padne bude i pre toga, dok o odlaganju grejne sezone za sada nije bilo reči.

Cene su nakon više godina promenjene u julu, tako da sada građani plaćaju 98 dinara po kvadratu, takozvani povlašćeni korisnici, javna preduzeća i ustanove 178 dinara po kvadratu, dok privreda nije doživela poskupljenje, tako da oni još uvek izdvajaju 153 dinara po kvadratu.

U JP "Toplana" u Kraljevu, bar zasad, ne razmatraju mogućnost odlaganja početka grejne sezone kao što je to slučaj u nekim drugim gradovima.

Cev je pukla još 27. oktobra u tehničkoj etaži / Foto Ž. Knežević

- Ima gradova gde grejanje kreće ranije, a mi kao i svih prethodnih godina startujemo 15. oktobra - kaže Aleksandar Nestorović, direktor kraljevačkog JEP "Toplana". - Ukoliko vremenske prilike i dnevne temperature to dozvole, iskoristićemo priliku za uštedu, ali u svakom slučaju grejna sezona počeće na vreme.

Prema njegovim rečima, u pojedinim gradskim "Toplanama" u Kraljevu postoji mogućnost prelaska sa gasa na mazut, ali i onih u kojima to nije moguće.

- Nadamo se da za to neće biti potrebe - dodao je Nestorović.

JKP "Gradska toplana" u Kruševcu je spremna za početak grejne sezone 15. oktobra. Pratiće sve instrukcije Vlade, pa i one koje se budu odnosile na odlaganje grejanja. Istovremeno prate se i vremenske prilike.

Kruševačka toplana kao glavne energente koristi ugalj i mazut, a u pojedinim prilikama i gas. Zaliha ima dovoljno. Već je na lageru 12.000 tona uglja, do početka oktobra očekuje se dopremanje još 10.000 tona. Stanice po naseljima su isprojektovane da rade i sa alternatnivnim izvorima, što bi trebalo da garantuje sigurno grejanje tokom cele sezone. Cene centralnog grejanja od 99,48 dinara po kvadratu grejne površine se neće menjati.

U PIROTU SPREMNI TIMOVI

GRADSKO veće u Pirotu formiralo je takozvane energetske timove i podtimove, koji bi građanima trebalo da pomognu da lakše pregrme zimu. Prema rečima gradonačelnika Vladana Vasića, jedan tim će pratiti eventualne probleme koji se odnose na rad "Toplane". Sagledavaće alternativne vidove energije, odnosno racionalizaciju grejanja stanova i ustanova, razradiće modele jednosmenske nastave, onlajn nastave.

GASA ĆE BITI

GASA će u Srbiji biti dovoljno i obezbeđene su rezerve u Banatskom Dvoru kao i u mađarskim skladištima, poručio je juče direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

- Ideja je da se ne poveća inflacija, da se zadrže radna mesta i rast bruto društvenog proizvoda, a to uspešno radimo - rekao je Bajatović. - Da smo sve količine gasa uzeli sa berze, mi bismo sada morali da ga prodajemo šest do devet puta skuplje. Danas imamo prosečnu cenu na fakturi za ruski gas od 353, a u narednom kvartalu će cena biti oko 420 evra. Svu ostalu razliku za dodatne količine koje se nabavljaju po berzanskim cenama, plaća država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a