KOBRA KAO PRAVA: U Botaničkoj bašti "Jevremovac" otvorena nesvakidašnja izložba (FOTO)

A. VOJINOVIĆ

11. 09. 2022. u 12:30

GLAVATA morska kornjača, zelena iguana, monokl kobra, replika glave dinosaurusa samo su neki od eksponata koji su posetiocima Botaničke bašte "Jevremovac" "nadohvat ruke".

КОБРА КАО ПРАВА: У Ботаничкој башти Јевремовац отворена несвакидашња изложба (ФОТО)

Foto N. Skenderija

U stakleniku oaze biljaka otvorena je izložba "Putovanje kroz vreme sa vodozemcima i gmizavcima", gde se publici u drugačijem okruženju predstavljaju fosili, ali i preparirane životinje iz kolekcije Prirodnjačkog muzeja.

Kako za "Novosti" kaže Ana Paunović, jedna od petoro autora ove postavke, zbirka vodozemaca, gmizavaca i fosila se retko prikazuje jer je reč o veoma osetljivim i starim eksponatima, koji su uglavnom pravljeni od gipsa ili su veoma krti ili teški.

- Pošto Botanička bašta nije daleko od depoa Prirodnjačkog muzeja, rešili smo da ovde napravimo zajedničku izložbu - kaže Ana Paunović. - Zbirka vodozemaca i gmizavaca broji oko 1.500 eksponata, imamo ih iz bivših jugoslovenskih zemalja, ali i nekih egzotičnih, koje retko imamo priliku da izlažemo, kao što su monokl kobra i zelena iguana.

Foto N. Skenderija

Glavata morska kornjača

Egzotične eksponate uglavnom dobijamo kao poklon, dok je drugi deo sakupljen na terenu. U kolekciji imamo guštere koji su ulovljeni tokom šezdesetih godina, zatim nekoliko skeleta egzotičnih zmija...

Izložba je otvorena u četvrtak, 8. septembra, a do sada je, prema rečima naše sagovornice, najveći utisak ostavila na mališane, dok su roditelji bili obazrivi:

- Posetioci nas najčešće pitaju da li su pravi eksponati. Roditelji se malo ustežu, ali su deca oduševljena kada vide neku životinju među biljkama. Nisu svi eksponati postavljeni da mogu da se vide. Na primer, smuk nam je lepo sakriven i vezan za jedno drvo. Zato posetioci treba da obrate pažnju. U tropskom delu smo smestili tečne eksponate, to su naše tri otrovnice i žabe krastače.

Foto N. Skenderija

Monokl kobra

Najvredniji iz ove zbirke su originalni fosili, a posetioci mogu da vide modele s ostacima pršljenova varana i fosilne kopnene kornjače, ali i mnoge druge. Izložba je otvorena do 30. septembra. Autori su Ana Paunović i Dragana Đurić iz Prirodnjačkog muzeja, i Gordana Subakov Simić, Milorad Vujičić i Tomica Mišljenović iz Botaničke bašte.

KROKODIL IZ "BELE LAĐE"

U POSTAVCI se nalazi oko 40 eksponata, među kojima se izdvaja i jedan poseban gmizavac. U stakleniku su autori smestili i glavu krokodila koji je "glumio" u popularnoj domaćoj seriji "Bela lađa". U jednoj epizodi Srećko Šojić čitavu noć provede spavajući pored "podmetnutog" gmizavca, a da ga nije ni primetio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!