UJEDI PASA KOŠTALI 20,4 MILIONA DINARA: Tokom prošle godine 704, a ove 417 građana tražilo odštetu od grada

B. Borisavljević

19. 08. 2022. u 09:55

ZA nadoknadu nematerijalne štete, zbog povreda od ujeda nevlasničkih pasa, iz gradske kase je prošle godine isplaćeno 20,4 miliona dinara, a do 15. avgusta ove, "minus" je bio 13,4 miliona dinara, podaci su Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

УЈЕДИ ПАСА КОШТАЛИ  20,4 МИЛИОНА ДИНАРА: Током прошле године 704, а ове 417 грађана тражило одштету од града

Za naknadu štete neophodna je medicinska dokumentacija, Foto N. Živanović

Odštete su isplaćene na osnovu ugovora o vansudskim poravnanjima, a većina zahteva koje su Beograđani podneli za naplatu štete bila je opravdana.

Prema podacima nadležnog Sekretarijata, na adresu Grada su prošle godine stigla 704 zahteva građana za naknadu nematerijalne i materijalne štete zbog ujeda nevlasničkih pasa i mačaka, od kojih je 681 bio opravdan. Do polovine avgusta se komunalcima obratilo 417 građana, a 385 prijava je pozitivno rešeno. Pre nekoliko godina su zabeleženi pokušaji zloupotrebe ovog prava, zbog čega su preduzete preventivne mere.

- Grad je formirao Komisiju za procenu osnovanosti zahteva građana za naknadu nematerijalne štete, zbog povreda koje su izazvali nevlasnički psi, koja osnovane zahteve građana razmatra u postupku vansudskog poravnanja na sednicama Komisije - navode u Sekretarijatu.

- Pojedinačni iznosi vansudskih poravnanja zavise od težine zadobijene povrede. Prosečan isplaćeni iznos je oko 25.000 dinara.

Kako navode u Sekretarijatu, i u proteklom periodu je bilo pokušaja prevara, ali ne u velikom broju. Reč je o građanima koji su želeli da naplate odšetetu za povrede koje su im naneneli psi koji imaju vlasnika. Pravo da traže naknadu imaju samo sugrađani koje su povredili psi lutalice. Ukoliko ih ujede pas koji ima gazdu, postupak se vodi protiv vlasnika.

Foto D. Dozet

Da bi ostvarili ovo prvao, prilikom podnošenja zahteva za naknadu štete od povreda nanetih ujedom pasa, neophodno je priložiti i adekvatnu medicinsku dokumentaciju.

Neophodno je da se iz lekarskog izveštaja može zaključiti da se radi o ujednim ranama koje je naneo pas. Takođe su značajni i anamnestički podaci, navedeni u medicinskoj dokumentaciji.

PET MILIJARDI

OD 2017. do 2020. godine iz budžeta lokalnih samouprava isplaćeno je čak pet milijardi dinara na ime odštete građanima zbog ujeda pasa, navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije.

Evidentirano je oko 68.000 odštetnih zahteva, ali ne postoji statistika o tome da li je reč o ujedima pasa koji imaju vlasnike ili lutalicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda