MURALI UKRASILI DORĆOLSKE SILOSE: Četvoro talentovanih umetnika oslikalo je dela inspirisana Dunavom

A. Z. Klisurić

31. 07. 2022. u 13:30

PRESTONICA je postala bogatija za još četiri murala koji krase silose na Dorćolu pored Dunava.

МУРАЛИ УКРАСИЛИ  ДОРЋОЛСКЕ СИЛОСЕ: Четворо талентованих уметника осликало је дела инспирисана Дунавом

Foto Tanjug

Tokom jula njih su oslikavala četiri mlada umetnika, obližnja reka bila je nit koja povezuje ove radove. Ova vrsta ulične umetnosti sve više postaje prepoznatljiv deo identiteta grada.

Aleksandra Petković, Jana Danilović, Uroš Štrboja i Vuk Đurić radili su na delima koja imaju oko 20 metara i pozdravljaju sve koji plove Dunavom. Ova četiri murala zajedno nose naziv "Svet kakav želiš", rad Jane Danilović inspirisan je ekologijom i brigom o životnoj sredini.

- Dunav je bio inspiracija, jer se silosi nalaze na reci, ali i zato što je briga za vodu jedna od gorućih tema u svetu, pa mi se činilo da kroz personifikaciju Dunava tu temu mogu da obradim na način koji je čitljiv i prijemčiv - kazala je ova umetnica.

Umetnici na okupu, Foto Tanjug

Aleksandra Petković rekla je da je njena tema bilo obrazovanje, jer je želja za učenjem i istraživanjem vodi kroz život. Svetionik koji se nalazi iza ženske figure simbol je tog puta.

Dva najstarija murala u Beogradu nalaze se u Rajićevoj i na platou kod Filozofskog fakulteta. "Student koji gleda u zid" krasi ovaj deo grada od 1984. godine, kada je povodom Dana mladosti jedan zid poveren studentima Fakulteta likovnih umetnosti. Ovo delo obnavljano je dva puta do sada. Povodom devetog samita Pokreta nesvrstanih, slikar Vladimir Veličković oslikao je mural koji studenti Filozofskog fakulteta i prolaznici prvo ugledaju na platou.

Rajićeva, Foto Tanjug

U Karađorđevoj ulici pažnju privlači i Gospa Beograda, crno-beli rad iz 2008. godine, koji je postao prepoznatljiv deo ove saobraćajnice. Francuski umetnik REMEDA u ovom muralu sabrao je sva stradanja glavnog grada.

Nedaleko od Brankovog mosta u Pop Lukinoj ulici jedan džin jede drveće, umesto zuba ima stambene zgrade. Ovo delo treba da nas podseti da čuvamo prirodu, ali i da je veliki gradovi kao i ovaj džin "gutaju".

Jedan od omiljenih radova "Zamisli želju" nalazi se na Sava promenadi pored Starog železničkog mosta, a prikazan je lik devojčice koja duva u maslačak.

Mirijevo, Foto S. V.

Osim društevnih i socijalnih apela kroz ove ulične radove, ne manjka ni onih koji su posvećeni slavnim i poznatim ljudima koji su preminuli. Na ovaj način društvo ima potrebu da se zahvali, oda počast. Tako su prošle godine ovekovečeni likovi mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, bubnjara Dragoljuba Đuričića, pevača Džeja, a nakon pet godina od njegove smrti, oslikan je i lik glumca Marinka Madžgalja u blizini Ateljea 212. Nisu zaboravljeni ni sportisti, Novak Đoković, Milica Mandić i mnogi drugi.

3D MODELI

POVODOM Dana slepih i slabovidih u okviru projekta "Umetnost u prolazu" postavljeni su prvi 3D modeli murala koji se nalaze na Vračaru.

Na ovaj način slepima je omogućeno da se preko dodira upoznaju sa umetničkim delima koja se nalaze širom grada.

DEO TURISTIČKE PONUDE

PRESTONIČKI murali postali i deo turističke ponude Beograda.  Istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević, koja se već dve decenije bavi "strit artom", rekla je za "Novosti" da je ovaj vid umetničkog izraza procvetao.

Turisti koji posete prestonicu rado se upuste u šetnju Beogradom kako bi se upoznali sa ovim umetničkim delima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!