NOVI ROK SAD OKTOBAR: Završetak šina i trotoara na Bulevaru patrijarha Pavla prolongiran je po ko zna koji put od početka posla

Š. Marović

08. 07. 2022. u 12:45

ZAVRŠENI deo kolovoza na drugoj deonici Bulevara patrijarha Pavla u Rakovici još nije pušten za saobraćaj, a novi rok za kompletiranje posla koji je počeo da se radi 2019. je oktobar 2022. godine.

НОВИ РОК САД ОКТОБАР: Завршетак шина и тротоара на Булевару патријарха Павла пролонгиран је по ко зна који пут од почетка посла

Foto D. Milovanović

Na prvom delu, koji je kasnije počeo da se radi, od Hipodroma do Košutnjaka, privedeno je kraju skidanje kontaktne mreže, šina i pragova i u toku su pripremne aktivnosti za uklanjanje preostale železničke opreme.

Izmeštanje korita Topčiderke, što je bio preduslov za proširenje ulice, započeto je marta 2018. godine. Urađen je tada novi most u Pere Velimirovića i zacevljen Kaljavi potok. Radovi na drugoj etapi rakovičkog bulevara dugoj 1,8 kilometara počeli su još u septembru 2019. godine, a rokovi za završetak ovog projekta prolongirani su nebrojeno puta. Izgradnja prestoničkog "Skadra na Bojani" dobila je novi datum za privođenje posla kraju - oktobar. Kako posao napreduje izuzetno traljavo, pitanje je da li će i taj datum biti ispoštovan.

- Izvođenje radova na izgradnji saobraćajnice Patrijarha Pavla, odnosno druge etape ugovoreno je u neto iznosu od 1,3 milijarde dinara sa rokom završetka do oktobra 2022. godine - rekli su za "Novosti" u Direkciji za građevinsko zemljište.

- Završene su obe kolovozne trake sa instalacijama, kao i postavljanje semaforske signalizacije. Preostalo je da se izvedu radovi u zoni tramvajske baštice, od ivičnjaka, polaganja tramvajskog koloseka, odvodnjavanja, asfaltiranja do instalacija javnog osvetljenja, kontaktne mreže, optike i ozelenjavanja.

Na trasi nekadašnje pruge trenutno se odvijaju radovi i na prvom sektoru ovog putnog pravca, od Hipodroma do Košutnjaka, koje izvodi grupa dobavljača na čelu sa firmom "RAS inženjering".

- Posao je na ovom potezu ugovoren u neto iznosu od dve milijarde dinara sa rokom završetka u maju 2023. godine - ističu iz Direkcije.

- Završeno je skidanje kontaktne mreže. Broj angažovanih radnika na oba gradilišta odgovara potrebama izvođača za ispunjenje svih ugovorenih obaveza. Izgradnja će se odvijati na trasi napuštene železničke pruge, čime je potpuno sačuvan Topčiderski park na ovom potezu.

Foto D. Milovanović

Projektom je obezbeđeno denivelisano ukrštanje tramvaja i drumskog saobraćaja, što znatno povećava bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Dužina nove saobraćajnice je 1.940 metara i planirane su po dve saobraćajne trake po smeru, razdvojene razdelnim pojasom širine četiri metra, dok će trotoari biti promenljive širine, a najmanje dva metra. Na trasi su planirana dva kružna toka i trokraka raskrsnica sa Bulevarom vojvode Mišića.

Posao je na ovom potezu ugovoren u neto iznosu od dve milijarde dinara, Foto D. Milovanović

GUŽVE I PROBLEMI

PROŠIRENjE Bulevara patrijarha Pavla sa dve na četiri trake potrebno je poslednjih deset godina, jer je sve veća frekvencija saobraćaja na ovom putnom pravcu. Posebno je to vidljivo tokom jutarnjih i poslepodnevnih špiceva, kada je vozačima trebalo i po pola sata da pređu ovu deonicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba