VODENA KAPIJA MENJA PROJEKAT: Prva celina Linijskog parka biće izmenjena zbog arheološkog otkrića

Š. Marović

25. 06. 2022. u 11:11

ISTRAŽIVAČO-arheološki radovi na Vodenoj kapiji jedan, koja je posle sto godina ponovo otkrivena prilikom radova na prvoj celini Linijskog parka od Beton hale do bastiona Svetog Jakova, privedeni su kraju.

ВОДЕНА КАПИЈА МЕЊА ПРОЈЕКАТ: Прва целина Линијског парка биће измењена због археолошког открића

Stručnjaci rade na konzervaciji, Foto Beoinfo

Zbog njene obnove, trasa biciklističke i pešačke staze biće delimično izmenjena.

Otkriće ovog značajnog lokaliteta razlog je što ceo projekat kasni nekoliko meseci, a u toku je obrada nalaza i njihova konzervacija, nakon čega sledi i izrada plana za uređenje kapije.

Vodena kapija potiče iz 18. veka (rađena je između 1717. i 1739. godine) i uglavnom je izgrađena od opeke austrijskog formata. Imala je i baroknu fasadu od koje su ostali samo fragmenti, pošto je i ona oštećena prilikom izgradnje pruge i pravljenja nasipa.

- Posle završenih radova utvrđeno je da se mora korigovati projektovana trasa pešačke i biciklističke staze - istakla je direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Dubravka Đukanović.

- Predviđeno je da idu spoljnim delom bedema, kako bi Vodena kapija bila vidljiva i prezentovana na pravi način. Planirano je da se kroz nju može prolaziti, što podrazumeva i izgradnju stepeništa da bi se moglo doći do kapije, jer je njena kota oko četiri metra niža u odnosu na taj deo priobalja. Da bi sve bilo urađeno kako valja, za korekciju projekta angažovan je stručnjak, profesor Arhitektonskog fakulteta, koji je inače upućen u poslove konzervacije ovog prostora.

Vodena kapija jedan, kao i njena "sestra" Vodena kapija dva smeštena bliže Kuli Nebojša, potiču iz 18. veka, odnosno perioda kada su glavnim gradom upravljali Austrijanci i kada je ona za njih bio jedno od najvažnijih pograničnih utvrđenja. Potonja je otkrivena osamdesetih godina prošlog veka, a za postojanje prve znalo se iz davnih spisa i starih nacrta. Počekom prošlog veka vidljivost kapije jedan bila je dobra, jer je kraj nje prolazila pruga.

SPORIJE DVE NEDELJE

GLAVNI gradski urbanista Marko Stojčić istakao je da pronalazak i buduća konzervacija Vodene kapije jedan neće usporiti poslove na izgradnji Linijskog parka.

- Ako i bude nekog usporavanja, ono ne bi trebalo da bude duže od dve nedelje - kaže on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

U CENTRU ŠETAČKE ZONE, NA NAJLEPŠOJ PLAŽI U GRADU: Continental Hurghada 5* - hotel sa izvanrednim odnosom cene i kvaliteta