LETNJI RED VOŽNJE VAŽI OD SUBOTE: Na ulicama tokom jula i avgusta saobraćaće ukupno 1.375 vozila na svim gradskim i prigradskim linijama

Š. Marović

23. 06. 2022. u 16:00

LETNjI red vožnje u javnom prevozu putnika na teritoriji prestonice počinje u subotu, kada će biti uvedeno i pet redovnih sezonskih linija.

ЛЕТЊИ РЕД ВОЖЊЕ ВАЖИ ОД СУБОТЕ: На улицама током јула и августа саобраћаће укупно 1.375 возила на свим градским и приградским линијама

Foto A. Stanković

Tokom leta podrazumeva se duže čekanje na usluge javnog prevoza, jer će vozila na ulicama prestonice tokom jula i avgusta biti znatno manje nego tokom zimskog perioda.

- Po planiranom redu vožnje od subote će ulicama glavnog grada saobraćati 1.375 vozila - kažu za naš list u Sekretarijatu.

- Od toga će biti 942 vozila na gradskim i 262 autobusa na prigradskim i lokalnim linijama. Tu su i 92 tramvaja, 64 trolejbusa, 12 elektrobusa, kao i tri vozila namenjena za saobraćaj u pešačkoj zoni, odnosno "Vrabac servis". Letnji red vožnje biće primenjivan do poslednjeg dana avgusta, a od prvog septembra se vraćaju zimski polasci.

Osnov za smanjenje broja vozila koja saobraćaju prestonicom tokom vrelih dana je očekivano smanjenje broja putnika zbog korišćenja godišnjih odmora i letnjeg raspusta.

Korekcija će biti i tokom vikenda, pa će tako subotom saobraćati 780 vozila na gradskim i 183 autobusa na prigradskim linijama, dok će nedeljom voziti 722 vozila u gradu i 165 na periferiji. Na gradskim linijama tokom leta saobraća 380 autobusa privatnih konzorcijuma, dok na prigradskim i lokalnim linijama saobraća 262 vozila SP "Lasta", SP "Lastra" d. o. o. Lazarevac i ASP "Strela".

Ilustracija V. N.

Tokom letnjih meseci svakog dana od 9 do 21 sat uvodi se i pet linija koje rade samo u ovom periodu godine, a sve saobraćaju do Ade Ciganlije na 22 do 27 minuta.

Kao polazno, koristiće se stajalište "Ada Ciganlija" ispred nekadašnje šećerane, a kao dolazno stajalište "Čukarica" u visini parkinga na ovom kupalištu. Sezonske linije ADA (1-5), kada su loši vremenski uslovi i značajno smanjen broj posetilaca na ovom kupalištu, biće redukovane ili privremeno obustavljene. Interval nailaska vozila je definisan redom vožnje. Planirani broj autobusa definiše se na osnovu prevoznih zahteva.

Sve informacije o vremenu polazaka građani mogu pronaći na sajtu Sekretarijata za javni prevoz.

BORČA, BANjICA ILI RAKOVICA?

SEKRETARIJAT za javni prevoz objavio je na svom sajtu anketu povodom uvođenja sezonskih linija u letnjem periodu. Građani mogu da se izjasne o tome koji deo grada je potrebno povezati sa Adom Ciganlijom, pa su tako u ponudi naselja Borča, Braće Jerković, Banjica i Rakovica. Takođe, postavljeno je i pitanje koju lokaciju je potrebno povezati sa gradom novim sezonskim linijama - Kosmaj ili Bojčinsku šumu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)