BEOGRAD PRVI PO BIZNIS USLOVIMA: Prestonica sa najvećim potencijalom u konkurenciji 100 gradova

S. V.

03. 06. 2022. u 08:51

BEOGRAD je proglašen za grad sa najvećim ekonomskim potencijalom u konkurenciji od 100 najvećih gradova u regionu "Emerging Europe" - "Evropa u usponu". Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, ovo priznanje naša prestonica osvaja drugu godinu zaredom, a pomenuti region obuhvata 23 ekonomije centralne, istočne, jugoistočne Evrope i južnog Kavkaza, od kojih su 11 članice EU - Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Poljska, Ruminija, Slovačka i Slovenija.

БЕОГРАД ПРВИ ПО БИЗНИС УСЛОВИМА: Престоница са највећим потенцијалом у конкуренцији 100 градова

Foto D. Milovanović

Glavni grad Srbije sad je treći po broju talenata, dok je prošle godine bio na petom mestu.

Žiri, koji je rangirao gradove, čini više od 100 globalnih stručnjaka za strane direktne investicije, savetnike za odabir lokacija i analitičara lokacija. Oni su tokom 2021. analizirali 100 evropskih gradova sa više od 200.000 stanovnika, kao i dve prestonice u regionu, gde živi manje od 200.000 ljudi.

- Ovaj rezultat je još jedna potvrda koliko je Srbija unapredila svoju poslovnu klimu i koliko sve reforme koje sprovodi ne prolaze neopaženo ni u svetu - ističu iz Vlade. - Očekivano je da ova priznanja umnogome doprinesu dodatnom privlačenju stranih investitora, s obzirom na to da ovakve reference čine bitan faktor pri njihovoj odluci o potencijalnim investiranjima.

Ceremonija dodele nagrada biće 23. juna u Briselu, u okviru samita "Emerging Europe". Priznanja će dobiti najbolji iz regiona - pojedinci, javne i privatne organizacije, te projekti i inicijative.

Ove godine, u finale su ušla i tri programa iz Srbije. To su "Moja prva plata", "Digitalna ekspedicija" i "Nesalomivi".

PROMOVIŠU ZEMLjE U USPONU

ORGANIZACIJA "Emerging Europe", sa sedištem u Londonu, ima za cilj promovisanje potencijala zemalja u usponu. U njihovom savetu su i bivši evropski komesar za proširenje Ginter Ferhojgen, nekadaši premijer i ministar ekonomije Moldavije Jon Struza, bivši bugarski predsednik Rosen Plevelijev, nekadašnji potpredsednik vlade Slovačke Ivan Mikloš i zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri