POČELO ZACEVLJENJE PARIPOVCA: Deponija ispod nadvožnjaka u Trgovačkoj ulici u Žarkovu više ne postoji

S. V.

19. 05. 2022. u 12:20

DEPONIJA ispod nadvožnjaka u Trgovačkoj ulici u čukaričkom naselju Žarkovo, gde je smeće plivalo u fekalnim vodama potoka Paripovac, a smrad se širio celim naseljem, konačno više ne postoji.

ПОЧЕЛО ЗАЦЕВЉЕЊЕ ПАРИПОВЦА: Депонија испод надвожњака у Трговачкој улици у Жаркову више не постоји

Foto: Privatna arhiva

Ekipe JKP "Beograd vode" počele su da kopaju kanal za zacevljenje ovog žarkovačkog jezera. Nema više ni obližnjeg nehigijenskog naselja, odakle su sprovedeni nelegalni kanalizacioni priključci ka potoku, zbog čega je i bio zagađen.

Komunalne ekipe odavde su nekoliko puta odnosile gomile đubreta, ali uzalud. Ne prođe ni nekoliko dana od akcije čišćenja, a smeće opet preplavi Paripovac. Stanari okolnih zgrada iz Ulice Drage Spasić negodovali su i žalili se nadležnima. Najveće "zasluge" za stvaranje đubrišta imale su romske porodice, koje su oko obližnjeg nehigijenskog naselje od trošnih kartonskih kuća godinama dovlačile i odlagale sekundarne sirovine.

Njihov problem je sada rešen, uverava zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

SMRAD I ZIMI

NESNOSNI smrad smeća koje se "kupa" u fekalijama širio se i zimi. Savesni stanari iz novih zgrada nad potokom nekoliko puta su se sami organizovali i čistili ovu deponiju. Ali, kao i posao komunalaca, i njihov je bio uzaludan.

- Pre dva meseca očistili smo deo deponije - kaže Vesić. - Tada sam dao nalog da se potok zacevi i da se pokupe nelegalni priključci na kanalizaciju, kako se više ne bi stvaralo fekalno jezero i kako se ne bi širili neprijatni mirisi. Uradili smo projekat, a GO Čukarica je raselila nekoliko porodica koje su se tu nelegalno naselile. JKP "Beograd vode" počelo je kopanje kanala za zacevljenje jezera. Radovi su počeli kada smo uradili sve u skladu sa zakonom.

Fekalne vode su isušene, smeće je pokupljeno, a građevinske mašine su poravnale zemlju ispod nadvožnjaka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)