PREUREĐENJE AERODROMA DO KRAJA 2023: Rekonstrukcija i modernizacija prestoničkog avionskog čvorišta biće potpuno završene za godinu i po

Š. Marović

16. 05. 2022. u 08:51

RADOVI na rekonstrukciji, modernizaciji i proširenju aerodroma "Nikola Tesla" odvijaju se u kontinuitetu od 2020. godine, a samo tokom 2021. kompanija "Belgrejd erport" uložila je oko 80 miliona evra u njegovo opremanje. Najveći deo građevinskih radova biće izveden do kraja 2023, a posao je, uz brojne podizvođače, poveren firmi VINCI Construction Grands Projets.

ПРЕУРЕЂЕЊЕ АЕРОДРОМА ДО КРАЈА 2023: Реконструкција и модернизација престоничког авионског  чворишта биће потпуно завршене за годину и по

Foto Luka Popović

Tokom koncesije koja je sa francuskim "Vansijem" sklopljena na 25 godina, biće uloženo čak 730 miliona evra u poboljšanje kapaciteta jedinog prestoničkog avionskog čvorišta. Iako su gužve zbog radova svakodnevne, a snalaženje putnika ne baš najbolje, svi će konačno odahnuti za oko godinu i po dana, kada poslovi oko pristupnih terminala, ali i novog parkinga kod stanične zgrade, budu okončani.

- Ako govorimo o završenim radovima, izdvaja se novi deo terminala na C strani sa pripadajućim platformama za parkiranje aviona, "Tesla parking", nova toplana, renovirana centralna komercijalna zona i Tesla trg, kao i uređenje starijih čekaonica na A i C strani - kažu za "Novosti" iz ove kompanije. - Takođe, u aprilu smo za putnike otvorili novi, prošireni deo terminala C, a vrednost ovih radova iznosi 36 miliona evra. Na prvom spratu postojećeg terminala formirana je centralizovana bezbednosna kontrola, pa se sada pregled putnika obavlja na jednom mestu, radi efikasnijeg i bržeg protoka umesto dosadašnje prakse ispred svake od čekaonica.

Nedavno je za komercijalnu upotrebu otvoren i "Tesla parking" na putu prema Surčinu sa više od 1.500 mesta, video-nadzorom, savremenim sistemom kontrole pristupa i LED osvetljenjem, kao i besplatnim autobuskim transferom za brz pristup terminalu.

- Ovaj parking je odlično rešenje za putnike koji planiraju da svoj automobil parkiraju na aerodromu u dužem vremenskom periodu, kao i tokom trajanja svog putovanja - ističu. - U toku je rekonstrukcija centralnog parkinga ispred zgrade terminala, koji će imati više od 700 mesta. Ovim se značajno uvećavaju kapaciteti za parkiranje na aerodromu, ali i ponuda parkirališta na aerodromu različite namene.

Od prošle godine na aerodromu je uveden i novi koncept centralne zone tranzita, odnosno Teslin trg, koji sadrži renovirani fri-šop, gejming zonu, nove restorane i barove. Takođe, globalna politika kompanije "Vansi erports" posebnu pažnju usmerava na zaštitu životne sredine. Tako je već puštena u rad savremena, trigenerativna toplana, a završeni su radovi na izgradnji i postrojenju za preradu čvrstog otpada u javnoj i restriktivnoj zoni. U toku je izgradnja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i solarnog postrojenja.

Najvažniji tekući radovi uključuju modernizaciju i dalje proširenje centralnog putničkog terminala sa više lokacija za registraciju putnika i novim komercijalnim sadržajima, novu alternativnu poletno-sletnu stazu i dodatne rulne staze i parking-pozicije, platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, kao i kompletnu rekonstrukciju pristupnih saobraćajnica i parkirališta. Svi ovi radovi su u toku ili u pripremnoj fazi, a njihov završetak očekuje se do kraja 2023. godine. Rekonstrukcija ne utiče na bezbednost i redovnost avio-saobraćaja, a sve smernice za putnike vidno su obeležene, dok se podaci takođe mogu pronaći i na zvaničnom sajtu.

Nakon završetka rekonstrukcije, ističu iz "Vansija", biće nastavljeni kontinuirani radovi na poboljšanju komfora, unapređenju i inoviranju poslovnih procesa i unapređenju korisničkog iskustva.

15 MILIONA PUTNIKA

PREMA najavama kompanije "Vansi", modernizacija aerodroma "Nikola Tesla" treba da omogući da do kraja njihovog upravljanja ovom zračnom lukom 2043. godine kapacitet bude 15 miliona putnika godišnje. Cilj koji je postavljen na početku koncesije 2018. jeste da ovaj aerodrom postane novo glavno saobraćajno čvorište u Jugoistočnoj Evropi.

KONTROLNI TORANj

NOVI kontrolni toranj na aerodromu, koji će uskoro biti otvoren, nije deo koncesionog projekta, već predstavlja investiciju Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Vlade Republike Srbije. Projekat je vredan 17,5 miliona evra i uključuje gradnju novog kontrolnog tornja od 75 metara na četiri nivoa, koji je smešten pored postojećeg centra za kontrolu vazdušnog saobraćaja, otvorenog 2010. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije