MOST ČEKA DOGOVOR OKO GRADNJE GARAŽE: Najavljivan plan uređenja veze Bloka 70 i Ade nije ni blizu kraja

Š. M.

11. 05. 2022. u 08:51

RADOVI na izgradnji pešačko-biciklističkog mosta, koji bi u budućnosti trebalo da spoji novobeogradski blok 70 i Adu Ciganliju, neće početi pre leta naredne godine, saznaju "Novosti".

МОСТ ЧЕКА ДОГОВОР  ОКО ГРАДЊЕ ГАРАЖЕ: Најављиван план уређења везе Блока 70 и Аде није ни близу краја

Budući izgled prelaza, Foto Promo

Iako je početak uređenja prelaza preko Save najavljivan nekoliko puta, odlaganje usvajanja Plana detaljne regulacije zbog reagovanja građana stopiralo je realizaciju ovog projekta.

Javni uvid na kom je predstavljeno idejno rešenje i budući izgled mosta održao se sredinom 2020. godine, a sam prelaz najavljen je za izgradnju tokom 2021. To se nije desilo, a rokovi su sada prolongirani za još minimum godinu dana. Problem je nastao oko izgradnje garaže sa novobeogradske strane. Njenim planom i pozicijom na dve lokacije građani su iskazali nezadovoljstvo peticijom sa 10.000 potpisa.

- Iako je bila želja da se što pre krene u realizaciju ovog projekta, on će morati da sačeka leto 2023. godine - ističe za naš list glavni gradski urbanista Marko Stojčić, čija je služba izradila budući izgled. - Peticija, koja je bila politički potkovana, stopirala je Plan detaljne regulacije (PDR) za ovaj deo grada, pa će on zbog toga biti usvojen do kraja godine. Garaža će se svakako graditi, ali će broj parking-mesta biti manji.

Prema planu, jedna podzemna ili nadzemna garaža trebalo bi da bude na poziciji ispod otvorenog parkinga na kraju Ulice omladinskih brigada, a druga podzemna duž ove saobraćajnice u granici Plana. Predstavnici građanske incijative "Zajednička akcija" međutim imaju alternativni predlog.

- Taj parking može da se prebaci na slobodan i neuređen prostor u Bloku 70, ispred Bulevara Jurija Gagarina i prostor iza Bloka 70a prema toplani. To su zapuštene parcele, ima deset hektara prostora i može da se iskoristi u ove svrhe - navodi za "Novosti" Vladimir Rajković, jedan od predstavnika incijative.

Čamcima se sugrađani mogu prebaciti sa obale na obalu, Foto V. Danilov

Površina obuhvaćena sadašnjim planom iznosi sedam hektara, a osim pešačko-biciklističkog mosta između Ulice omladinskih brigada i Ade Ciganlije, urediće se i potrebne rampe za spuštanje trase, kao i za povezivanje biciklističkih i pešačkih staza na novobeogradskoj strani duž keja i na Adi Ciganliji. Planirana je dvosmerna biciklističko-pešačka staza duž cele mostovske konstrukcije. Kolski saobraćaj moguć je samo vozilima sa posebnim režimom korišćenja, Hitnoj pomoći, vatrogasnoj službi i održavanju. Širina budućeg mosta iznosiće šest metara.

ČUVAJU I DRVORED LIPA

PETICIJOM sa 10.000 potpisa građani okupljeni oko "Zajedničke akcije" čuvaju i drvored lipa, za koji smatraju da bi bio uništen izgradnjom garaže. Potpise kojim se protive Planu detaljne regulacije predali su još prošle godine Sekretarijatu za urbanizam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)