NOVAKU I MILICI NAGRADA BEOGRADA: Proglašeni dobitnici prestižnog priznanja "Despot Stefan Lazarević"

S. V.

16. 04. 2022. u 06:47

SPORTISTI Novak Đoković i Milica Mandić, kao i glumica Nada Šargin samo su neka od imena dobitnika najvećeg gradskog priznanja "Nagrade grada Beograda - Despot Stefan Lazarević".

НОВАКУ И МИЛИЦИ НАГРАДА БЕОГРАДА: Проглашени добитници престижног признања Деспот Стефан Лазаревић

Foto M. Anđela/Tanjug

Na jučerašnjoj svečanoj sednici Skupštine grada, koja je održana u Starom dvoru povodom manifestacije "Dani Beograda", proglašeni su najbolji u 20 oblasti, koji su se svojim radom i stvaralaštvom istakli tokom 2021. godine. Za medicinu su namenjena čak dva priznanja, dok ove godine nije bilo kandidata za herojska dela, umetnost, niti za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo.

Žiri je odlučio da statuu despota Stefana Lazarevića i povelju za dugogodišnji rad i trajni doprinos razvoju Beograda dobije teniser Novak Đoković.

- Nije samo njegova materijalna pomoć učinila da se Novak Đoković izdvoji kao veliki dobročinitelj već i njegova nesebičnost i odlučnost da prikaže Beograd i Srbiju kao zemlju časnih, vrednih i poštenih ljudi, punu ljubavi prema svakom čoveku uopšte, bez obzira na razlike - napisao je žiri u obrazloženju.

Naša zlatna tekvondistkinja sa Olimpijskih igara u Tokiju Milica Mandić dobija nagradu Beograda u oblasti sporta. Vladimir D. Janković za prevod knjige "Beren i Lutijena", autora Dž. R. R. Tolkina, u kategoriji književnosti i prevodilaštva. Glumica Nada Šargin nagrađena je za ulogu Nore u istoimenoj predstavi Narodnog pozorišta, a Aleksandar Cvetković za samostalnu izložbu u galeriji ULUS "Alegorije na grčke mitove" u oblasti likovnog stvaralaštva, vizuelne i proširene medije.

Prestonički laureat muzičko-scenskog stvaralaštva je Maja Smiljanić Radić, a delo Radoša Ljušića "Knez Miloš državotvorni vladar" zaslužilo je priznanje iz društvenih i humanističkih nauka, Dragan Milićev za prirodne i tehničke nauke, za pronalazaštvo Aleksandar Marković, a iz obrazovanja Zlatko Grušanović.

Direktorka kovid bolnice Batajnica prof. dr Tatjana Adžić Vukičević dobitnica je ovog prestižnog priznanja za medicinu, kao i njene kolege prof. dr Dragan Mašulović, prof. dr Ruža Stević, prof. dr Zorica Milošević i prof. dr Dragan Sagić za delo "Radiologija". U oblasti poljoprivrede nagrađen je Pavel David Mihalj iz Boljevaca kod Surčina, za arhitekturu i urbanizam Vladimir Lojanica, a za novinarstvo Nenad Kamidžorac, voditelj emisije "Muzička pletenica" na Radiju Beograd 1.

Priznanje iz oblasti životne sredine biće uručeno grupi Beograđana koji su revitalizovali Rakinu baru u Sremčici. Za doprinos u organizaciji i realziciji vakcinacije Beograđana biće nagrađen Mihailo Jovanović, dok je najbolji mladi naučnik Nikola Teomirović iz EŠ "Nikola Tesla".

Dobitnici nagrada Grada Beograda "Svetislav Stojanović" su vatrogasac Dako Cvetić iz vatrogasno-spasilačkog bataljona Voždovac, kao i cela Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd.

Nagrade Grada Beograda biće uručene u utorak, 19. aprila.

Obeležavanje je počelo 2002.

PREDSEDNIK Skupštine Grada Nikola Nikodijević podsetio je da se "Dani Beograda" obeležavaju od 2002. godine i da predstavljaju objedinjavanje dva značajna datuma iz istorije naše prestonice.

- To su prvo pominjanje slovenskog imena Beograda, koje se u pisanim dokumentima prvi put pojavljuje 16. aprila 878. godine, a drugi datum je dan predaje ključeva Grada knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. - rekao je Nikodijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

OVO NIJE LETOVALIŠTE NEGO RAJ NA ZEMLJI! Odlično je za porodicu, a za decu je smeštaj gratis