DVA KONCERTA NA TRGU: Manifestacija pod sloganom "Beogradu, s ljubavlju" od subote do utorka, pripremljen izuzetno bogat program

A. VOJINOVIĆ

15. 04. 2022. u 16:22

TRADICIONALNI prestonički festival "Dani Beograda", pod sloganom "Beogradu, s ljubavlju", počinje danas i trajaće do utorka, 19. aprila.

ДВА КОНЦЕРТА НА ТРГУ: Манифестација под слоганом Београду, с љубављу од суботе до уторка, припремљен изузетно богат програм

Zainteresovani će obići i Sava centar, Foto Arhiva Novosti

Tim povodom danas će u Skupštini grada istaknutim pojedincima u raznim oblastima biti dodeljene nagrade "Despot Stefan Lazarević".

Tokom trajanja manifestacije žitelji prestonice moći će da vide nekoliko izložbi, da učestvuju u organizovanim šetnjama kroz kulturno nasleđe glavnog grada, kao i da posete koncerte na Trgu republike i u Gradskoj skupštini.

*Građani prestonice će sutra od 11 časova biti u prilici da u pratnji istoričara umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture obiđu Ulicu kneza Miloša i saznaju zanimljivosti o njenoj istoriji, spomenicima kulture koji se nalaze ovde, kao i zašto je baš ova ulica nedavno proglašena za kulturno-istorijsku celinu. Istog dana od 13 sati Beograđane čeka i šetnja Parkom prijateljstva u Novom Beogradu, odakle će se uputiti ka Sava centru.

Privatna arhiva

*U nedelju, 17. aprila, od 11.00 biće upriličena šetnja kroz Tašmajdan sa univerzitetskim centrom, a dva sata kasnije i tura posvećena čuvenom prosvetitelju Dositeju Obradoviću, koja će početi od njegovog spomenika u Akademskom parku i nastaviti ka zgradi Velike škole i Dositejevom liceju.

*Opservatorija na Zvezdari biće otvorena u ponedeljak od 16.00 sati, a za kraj, u utorak, 19. aprila, od 16 časova moći će da se uđe i u prostorije Starog dvora.

*U nedelju, 17. aprila, na Trgu republike će se održati - Dečje beogradsko proleće od 11.00, na kojem će pevati dečji horovi i solisti, a od 14 časova na istoj bini održaće se i koncert pod nazivom "Pesme o Beogradu" gde će nastupiti pevači Dušan Svilar, Ivana Peters, Ana Stanić, Ivan Milinković, Vlada i Bajka i Lena Kovačević. U ponedeljak uveče, 18. aprila, Beograđanima će se u svečanoj sali Skupštine grada pokloniti Gudači Svetog Đorđa.

VAŽNI DATUMI

MANIFESTACIJA "Dani Beograda" održava se svakog proleća od 16. do 19. aprila u spomen na dva bitna datuma iz istorije Beograda - 16. april 878. godine, kada se prvi put u istorijskim dokumentima pominje slovenski naziv grada i 19. april 1867, kada su turske vlasti simbolično predale ključeve Grada i Beograd postao srpski grad.

Despot Stefan Lazarević, Foto Beoinfo

FOTOGRAFIJE RATNOG BEOGRADA RISTE MARJANOVIĆA

U SKLOPU manifestacije "Dani Beograda", na Trgu republike otvorena je izložba fotografija "Nasleđe Beograda kroz objektiv Riste Marjanovića", foto-reportera balkanskih ratova, te Prvog i Drugog svetskog rata. Beograđani će imati priliku da vide kako su nekad izgledali Terazije, Novi dvor, zgrada Narodne skupštine, Glavna pošta, Crkva Svetog Marka, Ulica kneza Miloša...

Tim povodom danas će u Skupštini grada na svečanoj sednici biti upriličena svečana dodela Nagrade grada Beograda - "Despot Stefan Lazarević". S. V.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UŽAS: Košarkaš Zvezde krvavog lica, udario ga igrač Partizana?!