MURAL POSVEĆEN BRANI PEROVIĆ: Na zidu OŠ "Ilija Garašanin" u Grockoj lik prve direktorke Instituta "Vinča"

J. Dinčić

20. 03. 2022. u 06:47

ZID Osnovne škole "Ilija Garašanin" u Grockoj ubuduće će krasiti mural posvećen Branislavi Brani Perović, učesnici Narodnooslobodilačke borbe, naučnici, fizičarki i prvoj direktorki Instituta za nuklearne nauke "Vinča". Mural se oslikava u okviru projekta "Izuzetne žene Srbije", a opština Grocka ima čast da bude domaćin jednom od deset dela koji će biti oslikani u lokalnim samoupravama i gradovima širom naše zemlje.

МУРАЛ ПОСВЕЋЕН БРАНИ ПЕРОВИЋ: На зиду ОШ Илија Гарашанин у Гроцкој лик прве директорке Института Винча

Ukras na osmoletki / Foto GO Grocka

Nakon javnog konkursa za ulične umetnike i odluke stručnog žirija, lik Brane Perović prema pobedničkoj skici ovih dana oslikava poznati umetnik Vuk Đurić sa kolegama Irenom Jevtović i Lazarom Njegomirovićem.

- Kao omaž znamenitim ženama i rodnoj ravnopravnosti, Ambasada Kraljevine Holandije pokrenula je projekat "Izuzetne žene Srbije", koji sprovodi u saradnji sa Centrom za ženske studije i Kulturnim centrom GRAD, a mural u Grockoj nastaje i uz logističku podršku Opštine Grocka i Centra za kulturu Grocka - objašnjava Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka.

Branislave Perović ostala je upamćena kao prva žena direktorka jednog od vodećih naučnih instituta u državi, i to u oblastima prirodnih i tehničkih nauka. Njen lik i delo predstavlja neuobičajen spoj napredne aktivistkinje i vrhunske naučnice, jer je za vreme rata aktivno i predano učestvovala u borbi protiv fašizma, rizikujući svoj život, ali je istovremeno i izuzetno važna u istoriji naše nauke.

Radila je na projektovanju najsofisticiranije opreme koja se koristi u institutu "Vinča", formirala je odeljenje za separaciju radioaktivnih izotopa, a zatim i laboratoriju za atomsku fiziku u okviru Instituta koji i danas posluje na teritoriji opštine Grocka.

Bila je i profesorka na Elektrotehničkom fakultetu, gde je predavala Fizičku elektroniku gasova na redovnim studijama i rukovodila postdiplomskim studijama na smeru Fizika jonizovanih gasova.

OSTALI MURALI

U OKVIRU konkursa "Izuzetne žene Srbije" odlučeno je da u prestonici budu oslikana još dva murala. Jedan će biti posvećen Jelisaveti Načić, prvoj ženi arhitekti u Srbiji, a njen lik predstaviće čuveni ulični umetnik Andrej Josifovski Pijanista. Umetnica Marija Šoln oslikaće lik Gine Ranjičić, prve poznate romske pesnikinje. Ostali murali biće oslikani u gradovima širom zemlje, a do sada je završen samo mural u Kruševcu posvećen čuvenoj atletičarki Veri Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024